Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki
Pyszna sałatka wegetariańska z ciecierzycy, marchewki, rzodkiewki i szalotki z dodatkiem pietruszki i kolendry. Zdrowy pomysł na drugie śniadanie lub lunch.
1.Wsyp 1/2 szklanki ciecierzycy do miski i rozgnieć je na pastę tłuczkiem do ziemniaków. Wrzucić pozostałą ciecierzycę wraz z pietruszką, marchewką, rzodkiewką i szalotką. Wymieszaj.
2.W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, kolendrę, 1/2 łyżeczki soli, odrobinę czarnego pieprzu oraz oliwę z oliwek. Zalej warzywa tak przygotowana mieszanką.
3.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp serem feta oraz orzeszkami pinii i podawaj do zjedzenia.
- 2 szklanki ciecierzycy z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bardzo grubo posiekanej
- 1 szklanka posiekanej marchewka
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek
- 1/2 szklanki posiekanej szalotki
- 3 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
- prażone orzeszki pinii