Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki

Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki

Pyszna sałatka wegetariańska z ciecierzycy, marchewki, rzodkiewki i szalotki z dodatkiem pietruszki i kolendry. Zdrowy pomysł na drugie śniadanie lub lunch.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wsyp 1/2 szklanki ciecierzycy do miski i rozgnieć je na pastę tłuczkiem do ziemniaków. Wrzucić pozostałą ciecierzycę wraz z pietruszką, marchewką, rzodkiewką i szalotką. Wymieszaj.

2.W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, kolendrę, 1/2 łyżeczki soli, odrobinę czarnego pieprzu oraz oliwę z oliwek. Zalej warzywa tak przygotowana mieszanką.

3.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp serem feta oraz orzeszkami pinii i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 szklanki ciecierzycy z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bardzo grubo posiekanej
  • 1 szklanka posiekanej marchewka
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek
  • 1/2 szklanki posiekanej szalotki
  • 3 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
  • prażone orzeszki pinii
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy sałatek

Duszone marchewki z szalotką
45minut
2osoby
Duszone marchewki z szalotką
Połączenie słodkiej marchewki, szalotki i pomidora jest intrygujące, a skórka pomarańczowa i zioła dodają aromatu.
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
45minut
4osoby
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.