Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W robocie kuchennym zmiksuj anchois, czosnek, pietruszkę, bazylię, koperek i oregano.
2.Dodaj majonez, sok z cytryny i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
3.W dużej misce wymieszaj ciabattę z kurczakiem, papryczkami piquillo, selerem i oliwkami.
4.Dodaj sos i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 150g anchois w oleju, odsączone
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 szklanki natka pietruszki, posiekane
- 1/4 szklanki liści bazylii
- 1/4 szklanki grubo posiekanego koperku
- 1 łyżka listków oregano
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- bochenek ciabatty ok. 400g, pokrojony w 3-cm kostkę
- 800g kurczak z rożna, usunięta skóra i kości, mięso pokrojone w duże kawałki wielkości kęsa
- 8 papryczek piquillo ze słoika, odsączone i pokrojone wzdłuż na ćwiartki
- 3 wewnętrzne żeberka selera z liśćmi, cienko pokrojone
- 1/2 szklanka oliwek kalamata bez pestek, przekrojonych na pół