Sałatka z pomidorów i nektarynek
Przepis na sałatkę z soczystych nektarynek oraz pomidorów, udekorowaną migdałami, miętą i pietruszką, wyłożoną na warstwie ubitego kremowego serka na bazie fety i mleka.
1.W misce robota kuchennego wymieszaj fetę z mlekiem i oliwą z oliwek. Zmiksuj na gładką masę. Następnie przeciśnij mieszaninę przez sitko o drobnych oczkach, tak aby odrzucić wszelkie okruchy sera. Mieszanina powinna być bardzo gładka.
2.Wyłóż ubitą fetę na talerza do serwowania sałatki. Udekoruj plasterkami pomidorów i nektarynek.
3.Dodaj migdały na wierzch i delikatnie skrop sałatkę oliwą z oliwek.
4.Na koniec udekoruj posiekaną miętą i natką pietruszki oraz posyp solą morską.
- 3/4 szklanki pokruszonego sera feta
- 1/4 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek plus więcej do skropienia
- 2 nektarynki, pokrojone w kliny
- 400g pomidorów, pokrojonych w plastry
- 1/4 szklanki migdałów
- 1/4 szklanki świeżej mięty, grubo posiekanej
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- sól morska