Wielkanoc

Makowiec

Makowiec

2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.
Jajka faszerowane z kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem i oliwkami

30minut
2osoby
łatwy
Jajka faszerowane, udekorowane odrobiną kawioru z jesiotra oraz oliwką. Wspaniała przystawka, która z pewnością zachwyci twoich gości.

Jajka faszerowane z boczkiem i wędzoną papryką

Jajka faszerowane z boczkiem i wędzoną papryką

30minut
2osoby
łatwy
Pyszne jajka faszerowane z boczkiem i z dodatkiem wędzonej papryki. Świetny pomysł na śniadanie lub jako przystawka na świąteczny stół.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

3godziny
6osób
średni
Żurek jest jedną z tradycyjnych polskich zup i ma swoje honorowe miejsce w naszej narodowej kuchni. Zupa ta jest często podawana podczas różnych uroczystości, a w okresie wielkanocnym jest wręcz daniem obowiązkowym. Pożywny żurek znakomicie sprawdza się podczas chłodnych zimowych i jesiennych dni. Smacznego!