Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem

Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem

Niezwykle prosta i bardzo smaczna sałatka z łososiem, jajkiem, koperkiem i dodatkiem kaparów. Mniam, mniam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ugotuj jajka na twardo.

2.Po ostygnięciu obierz i posiekaj na drobno. Włóż jajka do średniej miski. Dodaj pokrojonego łososia, oliwę, cebulę, kapary, koperek oraz sok i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3.Podawaj do zjedzenia z świeżym pieczywem, na tostowym chlebie kanapkowym lub nałóż łyżką na opiekane kanapki pita jako przystawkę.


Składniki
  • 6 dużych jaj
  • 170g łososia wędzonego na zimno, pokrojony na kawałki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 szklanki kaparów
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
45minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
45minut
6osób
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
Pyszna śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, ikrą z pstrąga, jajkami, marchewką i groszkiem.
Sałatka ziemniaczana z sosem tzatziki
30minut
4osoby
Sałatka ziemniaczana z sosem tzatziki
Pyszna sałatka ziemniaczana z kremowym sosem tzatziki. Świetny dodatek do dań obiadowych.
Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
1.5godziny
4osoby
Hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i pomidorkami
Ta hiszpańska sałatka makaronowa z tuńczykiem i marynowanymi pomidorami łączy soczyste marynowane pomidorki z octem sherry, tworząc słodko-pikantną kompozycję smaków.