Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem
śniadania
Lunche
Kolacje
Ryby
Warzywa
Kuchnia Amerykańska
Wegetariańskie
Sałatki
Rybne
30minut
2osoby
łatwy
Niezwykle prosta i bardzo smaczna sałatka z łososiem, jajkiem, koperkiem i dodatkiem kaparów. Mniam, mniam.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Ugotuj jajka na twardo.
2.Po ostygnięciu obierz i posiekaj na drobno. Włóż jajka do średniej miski. Dodaj pokrojonego łososia, oliwę, cebulę, kapary, koperek oraz sok i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3.Podawaj do zjedzenia z świeżym pieczywem, na tostowym chlebie kanapkowym lub nałóż łyżką na opiekane kanapki pita jako przystawkę.
Składniki
- 6 dużych jaj
- 170g łososia wędzonego na zimno, pokrojony na kawałki
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/3 szklanki kaparów
- 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól