Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem

Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem

Niezwykle prosta i bardzo smaczna sałatka z łososiem, jajkiem, koperkiem i dodatkiem kaparów. Mniam, mniam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ugotuj jajka na twardo.

2.Po ostygnięciu obierz i posiekaj na drobno. Włóż jajka do średniej miski. Dodaj pokrojonego łososia, oliwę, cebulę, kapary, koperek oraz sok i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3.Podawaj do zjedzenia z świeżym pieczywem, na tostowym chlebie kanapkowym lub nałóż łyżką na opiekane kanapki pita jako przystawkę.


Składniki
  • 6 dużych jaj
  • 170g łososia wędzonego na zimno, pokrojony na kawałki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/3 szklanki kaparów
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z jajkiem, szynką i ananasem
30minut
2osoby
Sałatka z jajkiem, szynką i ananasem
Klasyczna sałatka z jajkiem, szynką, ananasem, selerem i serem. Pasuje na świąteczny stół i do każdego przyjęcia.