Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Sałatka Caprese Brzoskwiniowa to kreatywna odmiana klasycznej włoskiej sałatki Caprese. Połączenie słodkich, soczystych brzoskwiń z kremowym serem mozzarella, świeżą bazylią i aromatycznym sosem balsamicznym sprawia, że to danie jest prawdziwą ucztą smaków.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużym płaskim talerzu lub półmisku ułóż liście sałaty, a na niej plastry brzoskwiń i kawałki mozzarelli,

2.Między plasterkami brzoskwiń i mozzarelli wkładaj świeże liście bazylii.

3.W oddzielnym naczyniu przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

4.Delikatnie polej sałatkę przygotowanym sosem.

5.Danie podawaj od razu, by zachować świeżość i smak.


Składniki
  • 2 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 kulki sera mozzarella, pokrojone na kawałki
  • kilka liści sałaty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sałatka brzoskwiniowa z papryczkami i orzeszkami
30minut
4osoby
Sałatka brzoskwiniowa z papryczkami i orzeszkami
Przepis na pyszną sałatkę brzoskwiniową z orzeszkami ziemnymi i czerwonymi papryczkami w sosie cytrynowo-octowo-miodowym.
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
45minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.
Sałatka Cezar z grzankami i dressingiem z anchois
1godzina
4osoby
Sałatka Cezar z grzankami i dressingiem z anchois
Przepis na ciekawą sałatkę Cezar podawaną z grzankami oraz dressingiem na bazie filetów anchois, musztardy, octu winnego, czosnku i jajka.