Sałatka Cezar z grzankami i dressingiem z anchois
Przepis na ciekawą sałatkę Cezar podawaną z grzankami oraz dressingiem na bazie filetów anchois, musztardy, octu winnego, czosnku i jajka.
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż kawałki chleba na blasze do pieczenia i piecz przez około 12 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
2.W międzyczasie w robocie kuchennym zmiksuj na gładkie puree 10 filetów anchois z octem, musztardą i czosnkiem. Dodaj jajko i wymieszaj.
3.Przy włączonym robocie kuchennym stopniowo wlewaj olej roślinny. Przełóż sos do miski i wymieszaj z 1/3 szklanki startego sera parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
4.Przykryj dressing folią i przechowuj w lodówce co najmniej 30 minut, aż się dobrze schłodzi i zgęstnieje.
5.W dużej misce wymieszaj schłodzone liście sałaty z połową dressingu. Sałatę ułóż na półmisku i posyp grzankami.
6.Udekoruj filetami dodatkowymi filetami anchois, posyp parmezanem i podawaj do zjedzenia.
- 230g wiejskiego chleba, odkrojone skórki, porwany na małe kawałki
- 10 filetów anchois (więcej do dekoracji)
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1/3 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano (więcej do posypania)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 400g sałaty Little Gem, same liście, schłodzone w lodówce