Zupa taco
Zupa taco to aromatyczne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, pełne intensywnych smaków i przypraw. Ten przepis na zupę taco z mięsem mielonym, fasolą, papryką i kukurydzą jest prosty w przygotowaniu i zadowoli podniebienia miłośników kuchni meksykańskiej.
1.Na dużą patelnię rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
2.Dodaj mięso mielone do cebuli i czosnku. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone i zmielone na małe kawałki.
3.Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, aż papryka będzie miękka.
4.W garnku wymieszaj podsmażone mięso, paprykę, cebulę i czosnek z odcedzoną fasolą, kukurydzą, pomidorami, chilli w proszku, kuminem, papryką w proszku, solą i pieprzem. Wlej bulion warzywny lub drobiowy.
5.Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
6.Spróbuj zupy i dostosuj przyprawy według własnego smaku.
7.Podawaj zupę taco gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki i podaną z plasterkami limonki.
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona
- 1 puszka kukurydzy, odcedzona
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
- plastry limonki do podania (opcjonalnie)