Jedz orzechy
Dlaczego warto jeść orzechy?
Korzyści płynących z spożywania orzechów jest bardzo wiele, do najważniejszych należą:
- Zawierają wysokie ilości błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczów, mają właściwości antyoksydacyjne.
- Obniżają ryzyko powstawania chorób związanych z układem krążenia oraz poprawiają ciśnienie i profil lipidowy krwi
- Obniżają ryzyko nowotworów, np. raka jelita grubego, raka trzustki lub raka endometrium czy piersi
- Obniżają poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów których wysoka zawartość w organizmie może spowodować zawał zerca, udar lub rozwój miażdżycy.
- Obniżają ryzyko wystąpienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby i mają dobry wpływ na regeneracje komórek wątroby.
- Obniżają ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej.
- Mają działanie wspomagające pracę naszego mózgu.
- Łagodzą przebieg cukrzycy oraz pomagają kontrolować poziom cukru u osób cierpiących na insulinooporność. Cechują się niskim indeksem glikemicznym (tzn. że po ich zjedzeniu nie wzrasta mocno poziom cukru we krwi).
- Mają dobry wpływ na odporność.
- Orzechy są dobrym źródłem witaminy E, B1, B6, zawierają cynk, miedź, magnez, mangan, wapń oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.
- Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.
Oczywiście istnieją również przeciwwskazania dotyczące spożywania orzechów. Osoby uczulone bezwzględnie nie powinny jeść orzechów. Również osoby, które muszą być na diecie lekkostrawnej powinny ich unikać. Podczas jedzenia orzechów, należy uważać na zęby i dziąsła.
Jakie orzechy kupować?
Kupując orzechy, wybierajmy te o wysokiej jakości, najlepiej nie łuskane, które są naturalnie chronione przed działaniem czynników zewnętrznych. Nie kupujmy orzechów solonych, z dodatkiem różnego rodzaju przypraw, polew, itp. Jeżeli mamy taką możliwość, to starajmy się nie nie kupować orzechów już zmielonych lub takich na wagę, ponieważ nie mamy pewności w jakich warunkach były one przechowywane.
Jakie orzechy najlepiej jeść?
Orzechy, najczęściej wymieniane wśród dietetyków, jako te o najlepszych właściwościach pro zdrowotnych to przede wszystkim: orzechy włoskie, pistacje, migdały, orzechy nerkowca oraz orzechy laskowe.
Jak przechowywać orzechy?
Orzechy najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamykanym słoiku lub pudełku, w zacienionym miejscu, bez dostępu do światła.
Jak jeść orzechy?
Dietetycy zalecają spożywanie co najmniej garści (ok. 30dag) orzechów dziennie. Osobiście uważam, że orzechy najlepiej jeść w całości, jako przekąska, ale inne sposoby są również dobre. Orzchy w formie lekko zmielonej lub w całości, możemy dodawać do różnego rodzaju sałatek, deserów, jogurtów, koktajli owocowych lub warzywnych oraz do płatków śniadaniowych i owsianek.
Masło orzechowej jest jednym z lepszych przysmaków, zwłaszcza dla dzieci. Oczywiście nie kupujemy masła orzechowego z sklepu, ale przygotowujemy je samodzielnie w domu. Przepis na masło orzechowej jest banalnie prosty. Do miksera, blendera lub robota kuchennego wsypujemy 2 szklanki orzechów (może być to mix różnych gatunków). Następnie dodajemy ok. półtorej łyżki oleju roślinnego (doskonale nadaje się olej z pestek dyni lub olej sezamowy). Całość bardzo dokładnie miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy odrobinę cynamonu i mielonej wanilii do smaku, możemy również dodać szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na chlebie pełnoziarnistym lub po prostu na łyżeczce.