Gulasz wołowy
Przepis na klasyczny gulasz wołowy, podawany z marchewką, rzepą, groszkiem i młodymi ziemniakami. Super pożywne danie obiadowe.
1.Ustaw ruszt w piekarniku na dolnym poziomie (ale nie na samym dole). Rozgrzej piekarnik do 230°C.
2.Umyj wołowinę, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij kawałki tłuszczu i pokrój mięso w 2-3 centymetrową kostkę. Dopraw obficie solą i pieprzem.
3.W brytfance lub piekarniku holenderskim. podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju lub oliwy. Jak tylko olej będzie bardzo gorący, podsmaż partiami kostki wołowiny, uważając, aby mięsa nie było zbyt dużo na raz. Smaż wołowinę, aż z każdej strony utworzy się ciemnobrązowa skórka (ok. 8 do 10 minut). Podczas smażenia, w razie potrzeby dolej więcej oleju. Przełóż podsmażone mięso do miski.
4.Zmniejsz ogień do średniego poziomu i do tego samego naczynia, wsyp cebulę i czosnek, dodając jeszcze 1 łyżkę oleju. Smaż, często mieszając, około 5 minut. Dodaj liście laurowe i tymianek i smaż dalej 30 sekund do minuty, mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp mąkę, a następnie czerwone wino i 2 szklanki wody. Wymieszaj.
5.Włóż do brytfanki z powrotem wołowinę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Naczynie przykryj szczelnie folią do pieczenia i przykryj pokrywką. Ustaw naczynie na średnim ogniu i gotuj przez kilka minut, a następnie wstaw naczynie do piekarnika i duś mięso przez 1 godzinę. Po tym czasie, sprawdź gulasz - jeśli mięso nie jest jeszcze kruche, to przykryj naczynie z powrotem i gotuj przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody.
6.W międzyczasie na dużej patelni podgrzej olej, tak aby przykrył dno patelni. Smaż marchewki i rzepę na średnim ogniu do miękkości, około 15 minut. Alternatywnie możesz ugotować warzywa na parze. Dodaj ugotowane ziemniaki i lekko je zrumień. Dodaj groszek i lekko podsmaż z pozostałymi warzywami.
7.Wyjmij mięso z piekarnika, ostrożnie zdejmij pokrywkę i folię. Wsyp podsmażone lub ugotowane warzywa i delikatnie wymieszaj z mięsem. Ponownie przykryj naczynie pokrywką. Odstaw, na około 15 minut, aby mięso odpoczęło, a warzywa połączyły się dobrze z gulaszem.
8.Przed podaniem dopraw solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby. Podawaj gulasz posypany natką pietruszki.
- 1.4kg karkówki wołowej bez kości
- 2 duże lub 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane (około 1 łyżka stołowa)
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonych liści tymianku
- 3 łyżki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 3 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę marchewki i rzepy
- 250g małych młodych ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
- 1 szklanka zielonego groszku
- 3 łyżki stołowe grubo posiekanej świeżej pietruszki, do posypania i dekoracji
- oliwa z oliwek lub olej roślinny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz