Kreatywne pomysły na dressing do sałatek
Miodo-musztardowy Vinaigrette
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dokładnie roztrzepuj. Doskonały do sałatek z grilowanym kurczakiem lub pieczonymi warzywami.
Tahini i Cytryna
Składniki: 3 łyżki tahini, sok z 1 cytryny, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Wymieszaj tahini, sok z cytryny, wodę i miód w misce, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj sól i pieprz do smaku. Idealny do sałatek z warzywami i pieczonymi ciecierzycą.
Sos Pomarańczowy z Imbirem
Składniki: Sok z 2 pomarańczy, 1 łyżka startego imbiru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania: W rondelku podgrzej sok z pomarańczy, dodaj imbir, miód i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Studź i polej nim sałatki z kurczakiem lub krewetkami.
Sos Jogurtowo-Ziołowy
Składniki: ½ szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. koperek, natka pietruszki, mięta), 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Wymieszaj jogurt, zioła i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Doskonały do sałatek z warzywami i grillowanym mięsem.
Sos Cezar
Składniki: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki startego parmezanu.
Sposób przygotowania: W misce połącz majonez, musztardę, sos Worcestershire, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i parmezan. Dokładnie wymieszaj.