Pieczeń z polędwicy jagnięcej

Pieczeń z polędwicy jagnięcej

Prosty przepis na pieczeń z polędwicy jagnięcej, doprawionej przyprawą ras el hanout, która uzupełnia smak jagnięciny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj sól, mąkę, przyprawę ras el hanout i czarny pieprz w małej misce. Natrzyj jagnięcinę mieszanką przypraw.

2.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na średniej patelni żaroodpornej rozgrzej olej rzepakowy na umiarkowanie dużym ogniu. Ułóż kawałki jagnięciny i podsmaż ze obydwu stron przez około 8 minut. Usuń nadmiar tłuszczu.

3.Przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż jagnięcina będzie średnio wysmażona. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso jeszcze na kilka minut.

4.Wyjmij z piekarnika i zostaw na około 10 minut. Pokrój jagnięcinę w plastry, posyp solą w płatkach i podawaj z kawałkami cytryny.


Składniki
  • 600g polędwicy jagnięcej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • płatki morskiej soli, do podania
  • cytryna, do podania
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Podobne przepisy dań głównych

Jagnięcina po indyjsku
2godziny
4osoby
Jagnięcina po indyjsku
Przepis na pyszny gulasz jagnięcy z indyjskimi przyprawami. Jest to uproszczona wersja aromatycznej jagnięciny Rogan Josh.
Tagliatelle z jagnięciną
1godzina
4osoby
Tagliatelle z jagnięciną
Pyszny włoska pasta s sosem z jagnięciną i dodatkiem kopru włoskiego, posypana serem Pecorino Romano.