Pieczeń z polędwicy jagnięcej

Pieczeń z polędwicy jagnięcej

Prosty przepis na pieczeń z polędwicy jagnięcej, doprawionej przyprawą ras el hanout, która uzupełnia smak jagnięciny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj sól, mąkę, przyprawę ras el hanout i czarny pieprz w małej misce. Natrzyj jagnięcinę mieszanką przypraw.

2.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na średniej patelni żaroodpornej rozgrzej olej rzepakowy na umiarkowanie dużym ogniu. Ułóż kawałki jagnięciny i podsmaż ze obydwu stron przez około 8 minut. Usuń nadmiar tłuszczu.

3.Przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż jagnięcina będzie średnio wysmażona. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso jeszcze na kilka minut.

4.Wyjmij z piekarnika i zostaw na około 10 minut. Pokrój jagnięcinę w plastry, posyp solą w płatkach i podawaj z kawałkami cytryny.


Składniki
  • 600g polędwicy jagnięcej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • płatki morskiej soli, do podania
  • cytryna, do podania
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy dań głównych

Jagnięcina po indyjsku
2godziny
4osoby
Jagnięcina po indyjsku
Przepis na pyszny gulasz jagnięcy z indyjskimi przyprawami. Jest to uproszczona wersja aromatycznej jagnięciny Rogan Josh.
Tagliatelle z jagnięciną
1godzina
4osoby
Tagliatelle z jagnięciną
Pyszny włoska pasta s sosem z jagnięciną i dodatkiem kopru włoskiego, posypana serem Pecorino Romano.