Pieczeń z polędwicy jagnięcej
Prosty przepis na pieczeń z polędwicy jagnięcej, doprawionej przyprawą ras el hanout, która uzupełnia smak jagnięciny.
1.Wymieszaj sól, mąkę, przyprawę ras el hanout i czarny pieprz w małej misce. Natrzyj jagnięcinę mieszanką przypraw.
2.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na średniej patelni żaroodpornej rozgrzej olej rzepakowy na umiarkowanie dużym ogniu. Ułóż kawałki jagnięciny i podsmaż ze obydwu stron przez około 8 minut. Usuń nadmiar tłuszczu.
3.Przenieś patelnię do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż jagnięcina będzie średnio wysmażona. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso jeszcze na kilka minut.
4.Wyjmij z piekarnika i zostaw na około 10 minut. Pokrój jagnięcinę w plastry, posyp solą w płatkach i podawaj z kawałkami cytryny.
- 600g polędwicy jagnięcej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- płatki morskiej soli, do podania
- cytryna, do podania