Souvlaki
Souvlaki to szybki i smaczny pomysł na grecką potrawę na grillu, idealną do wspólnych posiłków na świeżym powietrzu. Smacznego!
1.W misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz.
2.Dodaj pokrojone mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj, pozostawiając w lodówce przez co najmniej 30 minut lub nawet przez noc.
3.Następnie nawlecz mięso na szpikulce do szaszłyków.
4.Grilluj szaszłyki na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez 10-15 minut, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze wypieczone i lekko zrumienione.
5.Podawaj souvlaki z chlebkiem pita, dodając kawałki cebuli i pomidora. Możesz również dodać sos tzatziki, sałatę lub inne ulubione dodatki.
- 500 g mięsa (wieprzowina, kurczak lub jagnięcina), pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- kawałki cebuli i pomidora do podania
- chleb pita do podania