20 prostych porad dla zdrowego odżywiania

08 Lipiec 2023
Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy oraz przyzwyczajenia kulinarne. Nie zawsze jednak wpływają one pozytywnie na nasze zdrowie. Oto garść prostych wskazówek, jak jeść zdrowiej.


  1. Jedz spokojnie i bez pośpiechu. Zadbaj o dobrą atmosferę podczas posiłku.
  2. Nie przejadaj się. Lepiej zjeść na 80% niż na 120%.
  3. Częściej gotuj, duś na parze lub piecz, zamiast smażyć.
  4. Jeśli już smażysz, to zamień olej słonecznikowy lub rzepakowy na oliwę z oliwek, olej z awokado lub ewentualnie smalec albo masło klarowane (ale tylko przy krótkim smażeniu).
  5. Jeżeli lubisz jeść mięso, to część posiłków zamień na dania z mięsa drobiowego oraz ryby.
  6. Jeżeli to możliwe, częściej jedz surowe warzywa zamiast je gotować lub smażyć. Wyjątkiem tutaj może być pomidor, który podczas obróbki termicznej, uwalnia prozdrowotny likopen.
  7. Jedz ważywa w formie kiszonek.
  8. Zamiast soków owocowych, pij więcej soków warzywnych.
  9. Zjadaj owoce razem ze skórką, zamiast je obierać. Oczywiście pamiętaj o wcześniejszym dokładnym ich umyciu.
  10. Jedz owoce w całości zamiast je wyciskać.
  11. Regularnie pij wodę, a nie dopiero wtedy gdy dopadnie pragnienie.
  12. Raz na jakiś czas zamień herbatę czarną na zieloną.
  13. Pij prawdziwe kakao zamiast napojów kakaowych lub czekoladowych.
  14. Zastąp jasne pieczywo na pieczywo razowe na zakwasie lub graham
  15. Zastąp biały makaron, biały ryż, kaszę kuskus na makaron pełnoziarnisty lub razowy, ryż dziku, kaszę gryczaną lub jęczmienną.  
  16. Dodając do owsianki różnego rodzaju dodatki pamiętaj o orzechach, pestkach i nasionach.
  17. Zamiast sera żółtego, częściej sięgaj po ser biały taki jak mozarella lub twaróg.
  18. Jeśli lubisz jeść konserwy w puszce, postaraj się zamieniać je na konserwy w słoiku.
  19. Ogranicz słodycze, ale jeżeli musisz już zjeść coś złodkiego, to sięgaj po te desery, które zamiast cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, zawierają ksylitol, stewię lub erytrytol.
  20. Wybieraj czekoladę gorzką o zawartości kakao powyżej 80%.