20 prostych porad dla zdrowego odżywiania
Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy oraz przyzwyczajenia kulinarne. Nie zawsze jednak wpływają one pozytywnie na nasze zdrowie. Oto garść prostych wskazówek, jak jeść zdrowiej.
- Jedz spokojnie i bez pośpiechu. Zadbaj o dobrą atmosferę podczas posiłku.
- Nie przejadaj się. Lepiej zjeść na 80% niż na 120%.
- Częściej gotuj, duś na parze lub piecz, zamiast smażyć.
- Jeśli już smażysz, to zamień olej słonecznikowy lub rzepakowy na oliwę z oliwek, olej z awokado lub ewentualnie smalec albo masło klarowane (ale tylko przy krótkim smażeniu).
- Jeżeli lubisz jeść mięso, to część posiłków zamień na dania z mięsa drobiowego oraz ryby.
- Jeżeli to możliwe, częściej jedz surowe warzywa zamiast je gotować lub smażyć. Wyjątkiem tutaj może być pomidor, który podczas obróbki termicznej, uwalnia prozdrowotny likopen.
- Jedz ważywa w formie kiszonek.
- Zamiast soków owocowych, pij więcej soków warzywnych.
- Zjadaj owoce razem ze skórką, zamiast je obierać. Oczywiście pamiętaj o wcześniejszym dokładnym ich umyciu.
- Jedz owoce w całości zamiast je wyciskać.
- Regularnie pij wodę, a nie dopiero wtedy gdy dopadnie pragnienie.
- Raz na jakiś czas zamień herbatę czarną na zieloną.
- Pij prawdziwe kakao zamiast napojów kakaowych lub czekoladowych.
- Zastąp jasne pieczywo na pieczywo razowe na zakwasie lub graham
- Zastąp biały makaron, biały ryż, kaszę kuskus na makaron pełnoziarnisty lub razowy, ryż dziku, kaszę gryczaną lub jęczmienną.
- Dodając do owsianki różnego rodzaju dodatki pamiętaj o orzechach, pestkach i nasionach.
- Zamiast sera żółtego, częściej sięgaj po ser biały taki jak mozarella lub twaróg.
- Jeśli lubisz jeść konserwy w puszce, postaraj się zamieniać je na konserwy w słoiku.
- Ogranicz słodycze, ale jeżeli musisz już zjeść coś złodkiego, to sięgaj po te desery, które zamiast cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, zawierają ksylitol, stewię lub erytrytol.
- Wybieraj czekoladę gorzką o zawartości kakao powyżej 80%.