Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką

Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką

Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki

2.W misce wymieszaj ogórek, paprykę, szalotkę, papryczkę jalapeño, kolendrę, sok z limonki, ocet i sól. Na końcu dodaj awokado.

3.Odstaw na 20 minut przed podaniem.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowana salsa znakomicie pasuje do ryb, kurczaka lub jagnięciny.

Składniki
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 1 mała papryka jalapeño, wydrążona i drobno posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka ocetu ryżowego
  • 1 średnie awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
15minut
4osoby
Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
Pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem awokado i rzodkiewki, polana oryginalnym sosem z maślanki i śmietany.
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
45minut
4osoby
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.
Sałatka pomidorowo-paprykowa
10minut
3osoby
Sałatka pomidorowo-paprykowa
Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.