Świąteczne

Ryba po grecku

Ryba po grecku

45minut
4osoby
łatwy
Ryba po grecku z warzywami to danie inspirowane śródziemnomorską kuchnią, łączące delikatność ryby z intensywnym smakiem startych warzyw. Polecamy!
Makowiec

Makowiec

2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

2godziny
6osób
średni
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

2godziny
6osób
łatwy
Zupa grzybowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, często podawane podczas uroczystej kolacji wigilijnej. To aromatyczne danie oparte na suszonych grzybach, warzywach i wywarze warzywnym.
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

4godziny
8osób
łatwy
Ryba w galarecie to tradycyjne danie środkowoeuropejskie, które zyskuje popularność zwłaszcza podczas świąt. Filet białej ryby gotowany w aromatycznym bulionie, schładzany z klarowną galaretką, tworzy elegancką i delikatną kompozycję.
Pierniczki z lukrem

Pierniczki z lukrem

45minut
8osób
średni
Przepis na wigilijne pierniczki, które wypełniają dom nutą cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Te pyszne wypieki stanowią nieodzowny element świątecznego stołu, przynosząc radość i słodki smak wspólnego świętowania
Grzaniec

Grzaniec

30minut
6osób
łatwy
Grzaniec świetnie nadaje się do podania podczas zimowych spotkań rodzinnych lub imprez, a aromatyczne przyprawy dodają mu wyjątkowego charakteru.
Sos grzybowy

Sos grzybowy

30minut
6osób
łatwy
Prosty przepis na tradycyjny, aromatyczny sos grzybowy, który świetnie pasuje do dań z ziemniaków, klusek oraz mięsa. Polecamy szczególnie na świąteczny wigilijny stół.
Kompot z suszu

Kompot z suszu

30minut
6osób
łatwy
Kompot z suszu to orzeźwiający napój przygotowany z suszonych owoców. Ten aromatyczny kompot doskonale sprawdza się zarówno na gorąco, jak i schłodzony. To tradycyjny napój, który cieszy się popularnością podczas świątecznych i rodzinnych spotkań.
Domowy cydr jabłkowy

Domowy cydr jabłkowy

1godzina
10osób
średni
Przepis na pyszny domowy cydr jabłkowy z dodatkiem pomarańczy i cynamonu. Idealny napój na świąteczne wieczory.

Świąteczne - popularne przepisy

Kotlet schabowy w panierce z frytkami
1.5godziny
4osoby
Kotlet schabowy w panierce z frytkami
Kotlet schabowy w panierce, podawany z ziemniaczkami, to klasyka polskiej kuchni. Absolutnie najpopularniejsze danie podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Życzymy smacznego!
Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.
Pstrąg smażony na maśle
45minut
2osoby
Pstrąg smażony na maśle
Wypróbowany przepis na pstrąga smażonego na maśle klarowanym. Pstrąg ma wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych, a ponadto jest niskokaloryczny. Wspaniałe danie, które uświetni każdy świąteczny obiad. Polecam i smacznego.
Sałatka z jajkiem, szynką i ananasem
30minut
2osoby
Sałatka z jajkiem, szynką i ananasem
Klasyczna sałatka z jajkiem, szynką, ananasem, selerem i serem. Pasuje na świąteczny stół i do każdego przyjęcia.