Pstrąg smażony na maśle
Wypróbowany przepis na pstrąga smażonego na maśle klarowanym. Pstrąg ma wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych, a ponadto jest niskokaloryczny. Wspaniałe danie, które uświetni każdy świąteczny obiad. Polecam i smacznego.
1.Pstrąga pozbawiamy łusek i skrapiamy wewnątrz i na zewnątrz sokiem z 1/2 cytryny.
2.Następnie posypujemy z każdej strony pieprzem, solą i przyprawą warzywną.
3.Do środka wkładamy łyżkę masła śmietankowego i posypujemy natką pietruszki.
4.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z każdej strony po około 15 minut.
5.Usmażonego pstrąga przekładamy na półmisek i dekorujemy pozostałą połową cytryny.
Tak usmażoną rybę możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub zestawem surówek.
Uwaga na ości podczs jedzenia.
- 1 duży pstrąg (wypatroszony)
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła śmietankowego
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna (najlepiej naturalne suszone warzywa bardzo drobno zmielone)