Pstrąg smażony na maśle

Pstrąg smażony na maśle

Wypróbowany przepis na pstrąga smażonego na maśle klarowanym. Pstrąg ma wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych, a ponadto jest niskokaloryczny. Wspaniałe danie, które uświetni każdy świąteczny obiad. Polecam i smacznego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pstrąga pozbawiamy łusek i skrapiamy wewnątrz i na zewnątrz sokiem z 1/2 cytryny.

2.Następnie posypujemy z każdej strony pieprzem, solą i przyprawą warzywną.

3.Do środka wkładamy łyżkę masła śmietankowego i posypujemy natką pietruszki.

4.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z każdej strony po około 15 minut.

5.Usmażonego pstrąga przekładamy na półmisek i dekorujemy pozostałą połową cytryny.


Dodatkowe wskazówki:

Tak usmażoną rybę możemy podać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub zestawem surówek.

Uwaga na ości podczs jedzenia.

Składniki
  • 1 duży pstrąg (wypatroszony)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka masła śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna (najlepiej naturalne suszone warzywa bardzo drobno zmielone)
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain