Ryba po grecku
Ryba po grecku z warzywami to danie inspirowane śródziemnomorską kuchnią, łączące delikatność ryby z intensywnym smakiem startych warzyw. Polecamy!
1.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2.W naczyniu żaroodpornym ułóż filety rybne.
3.W misce wymieszaj starte pomidory, startą marchewkę, startą paprykę, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, białe wino, oregano, bazylię, sól i pieprz.
4.Rozłóż równomiernie mieszankę warzywną na filetach rybnych.
5.Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy ryba stanie się miękka i delikatna.
6.Podawaj rybę po grecku posypaną posiekaną świeżą pietruszką.
Podawaj gorącą rybę z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki lub pieczywo.
- 4 filety rybne (np. dorsz lub mintaj)
- 3 pomidory, starte na tarce o grubych oczkach
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 1 czerwona papryka, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego wina
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- posiekana świeża pietruszka do dekoracji