Pieczone żeberka w glazurze BBQ

Pieczone żeberka w glazurze BBQ

Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oczyść żeberka z błon i tłuszczu. Posól i popieprz delikatnie z obu stron.

2.W misce wymieszaj wszystkie składniki glazury BBQ. Spróbuj i dostosuj smak według własnych preferencji.

3.Wstaw żeberka do dużej miski lub torby do zamrażania. Polej je 1/3 glazury BBQ i dokładnie wymieszaj, aby dobrze pokryć mięso. Odstaw na minimum 4 godziny (najlepiej przez noc) w lodówce.

4.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Przełóż żeberka na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz je przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając pozostałą częścią glazury BBQ.

5.Gdy żeberka będą gotowe, podawaj je pokrojone na pojedyncze kawałki. Dodatkowo, można posypać posiekaną natką pietruszki dla dekoracji.


Składniki
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki musztardy
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego dymu (opcjonalne, nadające dymny smak)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • sól
  • pieprz
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dań głównych

Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pasta dyniowa z makaronem
30minut
4osoby
Pasta dyniowa z makaronem
Pasta dyniowa z makaronem to lekka, kremowa i aromatyczna potrawa, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu. Delikatny smak dyni w połączeniu z przyprawami tworzy wyjątkową kompozycję, która zadowoli podniebienie każdego wielbiciela kulinarnych eksperymentów.
Kurczak Teriyaki
45minut
4osoby
Kurczak Teriyaki
Kurczak Teriyaki to danie pochodzące z japońskiej kuchni, które zdobyło popularność na całym świecie. Charakteryzuje się soczystym mięsem kurczaka w pysznym, słodko-słonym sosie Teriyaki. Przygotowanie tego dania w domu jest łatwe i pozwala dostosować smaki do własnych preferencji.