Makowiec

Makowiec

Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj jajko, roztopione masło i stopniowo dodawaj ciepłe mleko, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.

2.Wyrabiaj ciasto na stolnicy przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.

3.W garnku podgrzej mleko z cukrem i miodem, dodaj zmielony mak. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje.

4.Dodaj skórkę z cytryny, roczynki i orzechy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do ostygnięcia.

5.Ciasto podziel na dwie części - jedną większą (na spód), drugą mniejszą (na wierzch).

6.Wywałkuj większą część ciasta na prostokąt i przenieś na natłuszczoną blaszkę do pieczenia.

7.Rozłóż równomiernie nadzienie na cieście.

8.Wywałkuj drugą część ciasta na prostokąt, przenieś go na wierzch nadzienia i dokładnie zamknij brzegi.

9.Przy pomocy noża zrób kilka nacięć na wierzchu, aby para mogła uciec podczas pieczenia.

10.Piecz w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) przez około 40-50 minut, aż wierzch stanie się złoty.

11.Po upieczeniu, ostudź makowiec przed pokrojeniem na kawałki.


Dodatkowe wskazówki:

Wierzch makowca możesz dodatkowo udekorować np. lukrem, orzechami, skórką pomarańczową, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki (ok. 115 g) masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki maku, zmielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (opcjonalnie)
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Podobne przepisy deserów

Kutia
2godziny
8osób
Kutia
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Ciasteczka owsiane z rodzunkami
45minut
4osoby
Ciasteczka owsiane z rodzunkami
Prosty przepis na świetne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynek. Znakomicie pasują do poobiedniej kawy lub herbaty.
Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami
45minut
3osoby
Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami
Delikatne, miękkie i pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem suszonych wiśni i orzechów włoskich, posypane cukrem i cynamonem. Świetny dodatek do kawy lub herbaty.
Szarlotka na ciepło w pucharku
30minut
2osoby
Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.