orzechy

Makowiec

Makowiec

2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.
Kutia

Kutia

2godziny
8osób
łatwy
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.

Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami

Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami

45minut
3osoby
łatwy
Delikatne, miękkie i pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem suszonych wiśni i orzechów włoskich, posypane cukrem i cynamonem. Świetny dodatek do kawy lub herbaty.
Mix orzechów z przyprawami

Mix orzechów z przyprawami

15minut
2osoby
łatwy
Szybka i prosta przekąska z orzechów w przyprawach.
Szarlotka na ciepło w pucharku

Szarlotka na ciepło w pucharku

30minut
2osoby
łatwy
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.