Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.
1.Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w płaty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
2.Posypujemy cynamonem i smażymy ok. 6 min. pilnując, by się nie przypaliły.
3.Pod koniec smażenia dosypujemy płatki migdałów.
4.Usmażone owoce rozkładamy do pucharków, posypujemy posiekanymi orzechami.
5.Śmietankę kremówkę ubijamy i wykładamy na owoce.
6.Śmietankę możemy oprószyć szczyptą kakao.
- 1 duże jabłko
- 1 duża gruszka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 6 szt. orzechów włoskich
- 6 szt. orzechów laskowych
- 1/2 szkl. śmietanki 30%