Szarlotka na ciepło w pucharku

Szarlotka na ciepło w pucharku

Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w płaty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

2.Posypujemy cynamonem i smażymy ok. 6 min. pilnując, by się nie przypaliły.

3.Pod koniec smażenia dosypujemy płatki migdałów.

4.Usmażone owoce rozkładamy do pucharków, posypujemy posiekanymi orzechami.

5.Śmietankę kremówkę ubijamy i wykładamy na owoce.

6.Śmietankę możemy oprószyć szczyptą kakao.


Składniki
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 6 szt. orzechów włoskich
  • 6 szt. orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy deserów

Domowa szarlotka na kruchym cieście
1.5godziny
8osób
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!