Szarlotka na ciepło w pucharku

Szarlotka na ciepło w pucharku

Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w płaty i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

2.Posypujemy cynamonem i smażymy ok. 6 min. pilnując, by się nie przypaliły.

3.Pod koniec smażenia dosypujemy płatki migdałów.

4.Usmażone owoce rozkładamy do pucharków, posypujemy posiekanymi orzechami.

5.Śmietankę kremówkę ubijamy i wykładamy na owoce.

6.Śmietankę możemy oprószyć szczyptą kakao.


Składniki
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 6 szt. orzechów włoskich
  • 6 szt. orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy deserów

Domowa szarlotka na kruchym cieście
1.5godziny
8osób
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!