Domowa szarlotka na kruchym cieście

Domowa szarlotka na kruchym cieście

Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oddzielamy żółtka jajek od białek. 150g mąki przesiewamy do miski. Wsypujemy 125g cukru i proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Białka jajek nie wyrzucamy.

2.Zagniatamy ciasto i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

3.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Następnie jabłka podsmażamy przez kilka minut na patelni i posypujemy cynamonem.

4.Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części.

5.Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wkładamy do formy. Dla tego przepisu użyta była tortownica o średnicy 18 cm.

6.Ciasto w formie smarujemy cienko pozostałym białkiem.

7.Układamy jabłka na cieście.

8.Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na jabłka.

9.Przygotowujemy kruszonkę. Pozostałą mąkę i cukier wsypujemy do miseczki. Dodajemy masło i łączymy składniki przecierając je między palcami. Następnie posypujemy wierzch ciasta kruszonką.

10.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni

11.Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.


Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/2 łyżki śmietany
  • 1kg jabłek
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 25g masła
  • cukier puder
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Powiązane przepisy deserów

Szarlotka na ciepło w pucharku
30minut
2osoby
Szarlotka na ciepło w pucharku
Szarlotka na ciepło podawana w pucharkach to ciekawy i dosyć nietypowy deser. Normalnie szarlotka podawana jest w postaci placka, ale w tym przepisie deser przygotowywany jest z samych owoców z dodatkiem orzechów i migdałów, bez ciasta. Deser jest smaczny, lekki – fit. Zachęcam do spróbowania.