Domowa szarlotka na kruchym cieście
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!
1.Oddzielamy żółtka jajek od białek. 150g mąki przesiewamy do miski. Wsypujemy 125g cukru i proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Białka jajek nie wyrzucamy.
2.Zagniatamy ciasto i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
3.Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Następnie jabłka podsmażamy przez kilka minut na patelni i posypujemy cynamonem.
4.Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części.
5.Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wkładamy do formy. Dla tego przepisu użyta była tortownica o średnicy 18 cm.
6.Ciasto w formie smarujemy cienko pozostałym białkiem.
7.Układamy jabłka na cieście.
8.Rozwałkowujemy drugą część ciasta i nakładamy na jabłka.
9.Przygotowujemy kruszonkę. Pozostałą mąkę i cukier wsypujemy do miseczki. Dodajemy masło i łączymy składniki przecierając je między palcami. Następnie posypujemy wierzch ciasta kruszonką.
10.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni
11.Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
- 200g mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 150g cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/2 łyżki śmietany
- 1kg jabłek
- 1/2 łyżki cynamonu
- 25g masła
- cukier puder