Kuchnia Polska

Makowiec

Makowiec

2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

2godziny
6osób
średni
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.

Gołąbki

Gołąbki

2.5godziny
6osób
średni
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

2godziny
6osób
łatwy
Zupa grzybowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, często podawane podczas uroczystej kolacji wigilijnej. To aromatyczne danie oparte na suszonych grzybach, warzywach i wywarze warzywnym.
Sos grzybowy

Sos grzybowy

30minut
6osób
łatwy
Prosty przepis na tradycyjny, aromatyczny sos grzybowy, który świetnie pasuje do dań z ziemniaków, klusek oraz mięsa. Polecamy szczególnie na świąteczny wigilijny stół.
Kompot z suszu

Kompot z suszu

30minut
6osób
łatwy
Kompot z suszu to orzeźwiający napój przygotowany z suszonych owoców. Ten aromatyczny kompot doskonale sprawdza się zarówno na gorąco, jak i schłodzony. To tradycyjny napój, który cieszy się popularnością podczas świątecznych i rodzinnych spotkań.
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

2.5godziny
4osoby
łatwy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!
Sernik

Sernik

1.5godziny
10osób
średni
Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych ciast w polskiej kuchni. Jego aksamitna masa serowa i chrupiące ciasto sprawiają, że jest on nieodłącznym elementem wielu rodzinnych spotkań i wyjątkowych okazji.
Kutia

Kutia

2godziny
8osób
łatwy
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

2.5godziny
6osób
średni
Barszcz czerwony z uszkami to klasyczne danie, które rozgrzewa i smakuje wyjątkowo w chłodniejsze dni. Ta tradycyjna potrawa charakteryzuje się głębokim, intensywnym smakiem buraków, który jest równoważony delikatnością uszek - małych pierożków wypełnionych soczystym mięsem.

Kuchnia Polska - popularne przepisy

Zupa pomidorowa z makaronem
1.5godziny
8osób
Zupa pomidorowa z makaronem
Smaczna i pożywna zupa pomidorowa z makaronem. Wypróbowany przepis na domową pomidorówkę, przygotowywaną na bazie rosołu. Smacznego!
Kotlet schabowy w panierce z frytkami
1.5godziny
4osoby
Kotlet schabowy w panierce z frytkami
Kotlet schabowy w panierce, podawany z ziemniaczkami, to klasyka polskiej kuchni. Absolutnie najpopularniejsze danie podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Życzymy smacznego!
Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.
Kapusta z grochem i grzybami
1.5godziny
4osoby
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!