Kuchnia Polska

Wigilijne kluseczki z makiem

Wigilijne kluseczki z makiem

30minut
2osoby
łatwy
Przepis na kluseczki z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Tradycyjna potrawa wigilijna, która koniecznie musi znaleźć się na każdym polskim świątecznym stole. Smacznego.
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

1.5godziny
4osoby
średni
Przepis na pyszne, słodkie rogale świętomarcińskie nadziewane białym makiem , wypiekane tradycyjnie 11 listopada, z okazji Dnia Świętego Marcina.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

2godziny
3osoby
trudny
Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Sprawdzony przepis na przygotowanie klasycznych, domowych pierogów ruskich z cebulką i masłem.
Domowa szarlotka na kruchym cieście

Domowa szarlotka na kruchym cieście

1.5godziny
8osób
średni
Przepis na wspaniałą domową szarlotkę na kruchym cieście. Doskonały deser i dodatek do poobiedniej kawy. Smacznego!
Kanapki z pastą jajeczną

Kanapki z pastą jajeczną

15minut
2osoby
łatwy
Pyszna pasta jajeczna na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

3godziny
6osób
średni
Żurek jest jedną z tradycyjnych polskich zup i ma swoje honorowe miejsce w naszej narodowej kuchni. Zupa ta jest często podawana podczas różnych uroczystości, a w okresie wielkanocnym jest wręcz daniem obowiązkowym. Pożywny żurek znakomicie sprawdza się podczas chłodnych zimowych i jesiennych dni. Smacznego!
Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem

1.5godziny
8osób
łatwy
Smaczna i pożywna zupa pomidorowa z makaronem. Wypróbowany przepis na domową pomidorówkę, przygotowywaną na bazie rosołu. Smacznego!
Kotlet schabowy w panierce z frytkami

Kotlet schabowy w panierce z frytkami

1.5godziny
4osoby
łatwy
Kotlet schabowy w panierce, podawany z ziemniaczkami, to klasyka polskiej kuchni. Absolutnie najpopularniejsze danie podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Życzymy smacznego!
Pierogi ruskie z mąki razowej

Pierogi ruskie z mąki razowej

2godziny
6osób
trudny
Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Jest to jedno z najbardziej znanych polskich potraw, znanych również zagranicą. Przepis pokazuje jak przygotować tradycyjne pierogi ruskie, ulepione z ciasta z mąki razowej. Smacznego!
Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami

1.5godziny
4osoby
średni
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!

Kuchnia Polska - popularne przepisy

Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.