Zupa pomidorowa z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem

Smaczna i pożywna zupa pomidorowa z makaronem. Wypróbowany przepis na domową pomidorówkę, przygotowywaną na bazie rosołu. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Udko i żeberko myjemy i wkładamy do garnka wraz z marchewką, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu.

2.Gdy woda zacznie wrzeć zbieramy „szumowinę”.

3.Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

4.Wyjmujemy z garnka mięso oraz marchew.

5.Do garnka wrzucamy makaron i nadal gotujemy.

6.W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy do niej przecier pomidorowy i delikatnie podsmażamy.

7.Gdy makaron jest już ugotowany, dodajemy do garnka podsmażony przecier oraz startą na grubej tarce marchew. Całość mieszamy.

8.Na koniec dodajemy śmietanę. Uwaga: aby śmietana nie zważyła się w zupie, robimy to ogrzewając ją stopniowo. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy po łyżce zupy za każdym razem mieszając. gdy śmietana w kubku będzie gorąca, wlewamy ją do zupy.

9.Jeśli jest taka potrzeba, zupę doprawiamy. Oprócz soli i pieprzu, możemy użyć innych ulubionych przypraw, np. bardzo drobno zmielone suszone warzywa.


Składniki
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 żeberka
  • 2 duże marchewki
  • ok. 3 litry wody
  • koncentrat pomidorowy – słoiczek 90g
  • 3 łyżki śmietany
  • makaron świderki – ok. 150g
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne