Zupa pomidorowa z makaronem
Smaczna i pożywna zupa pomidorowa z makaronem. Wypróbowany przepis na domową pomidorówkę, przygotowywaną na bazie rosołu. Smacznego!
1.Udko i żeberko myjemy i wkładamy do garnka wraz z marchewką, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu.
2.Gdy woda zacznie wrzeć zbieramy „szumowinę”.
3.Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4.Wyjmujemy z garnka mięso oraz marchew.
5.Do garnka wrzucamy makaron i nadal gotujemy.
6.W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy cebula delikatnie się zarumieni, dodajemy do niej przecier pomidorowy i delikatnie podsmażamy.
7.Gdy makaron jest już ugotowany, dodajemy do garnka podsmażony przecier oraz startą na grubej tarce marchew. Całość mieszamy.
8.Na koniec dodajemy śmietanę. Uwaga: aby śmietana nie zważyła się w zupie, robimy to ogrzewając ją stopniowo. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy po łyżce zupy za każdym razem mieszając. gdy śmietana w kubku będzie gorąca, wlewamy ją do zupy.
9.Jeśli jest taka potrzeba, zupę doprawiamy. Oprócz soli i pieprzu, możemy użyć innych ulubionych przypraw, np. bardzo drobno zmielone suszone warzywa.
- 1 udko z kurczaka
- 2 żeberka
- 2 duże marchewki
- ok. 3 litry wody
- koncentrat pomidorowy – słoiczek 90g
- 3 łyżki śmietany
- makaron świderki – ok. 150g
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz