Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Włoska zupa krem na bazie pieczonej papryki, pomidorów, marchewki, cebuli oraz ziół i przypraw. Prosta i sycąca zupa udekorowana smażonymi kaparami. Fajna alternatywa na rodzinny obiad lub przyjęcie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umieść ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 230°C.

2.W brytfannie ułóż paprykę, pomidory, marchew, cebulę, bazylię i tymianek, dopraw papryką w proszku, pieprzem cayenne, 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Dolej 6 łyżek oliwy. Piecz warzywa przez około 45 minut, obracając je co 15 minut, aż będą miękkie i zrumienione.

3.Włóż jedną trzecią warzyw do blendera lub miksera, dolej 1 szklankę bulionu. Miksuj około 2 minut do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Przecedź przez sito o drobnych lub średnich oczkach do garnka lub rondla. Używając szpatułki, przyciśnij płyn aby jak najwięcej przeszło przez sito. Powtórz z pozostałymi warzywami i bulionem w dwóch kolejnych partiach.

4.Wymieszaj śmietankę i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj ocet i delikatnie gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.

5.Podgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodaj kapary i smaż przez około 30 sekund, mieszając, aż staną się chrupiące i zrumienione. Odsącz kapary na małym sicie o drobnych oczkach ustawionym nad miską. Przenieś kapary na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nie wyrzucaj oliwy pozostałej po smażeniu kaparów.

6.Zupę podawaj skropioną oliwą kaparowym i udekorowaną smażonymi kaparami.


Składniki
  • 1,5kg czerwonej papryki, pokrojone w paski o szerokości 3 cm
  • 1kg dojrzałych pomidorów śliwkowych, pokrojonych na 3-cm kawałki
  • 3 średnie marchewki, pokrojone na 3-cm kawałki
  • 1 duża żółta cebula, pokrojona na 8 części
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w 8 części
  • 6 dużych świeżych listków bazylii
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne + więcej do doprawienia
  • 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki małych kaparów, odsączone i osuszone
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy zup

Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Pikantna zupa z ciecierzycy
30minut
4osoby
Pikantna zupa z ciecierzycy
Pikantna zupa z ciecierzycy w stylu indyjskim, czerpiąca swój smak z przyprawy garam masala i mielonego imbiru. Podstawą tej kremowej zupy jest bogata w błonnik puree z ciecierzycy, a także pomidory i mleczko kokosowe. Warto spróbować.