Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Włoska zupa krem na bazie pieczonej papryki, pomidorów, marchewki, cebuli oraz ziół i przypraw. Prosta i sycąca zupa udekorowana smażonymi kaparami. Fajna alternatywa na rodzinny obiad lub przyjęcie.
1.Umieść ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 230°C.
2.W brytfannie ułóż paprykę, pomidory, marchew, cebulę, bazylię i tymianek, dopraw papryką w proszku, pieprzem cayenne, 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Dolej 6 łyżek oliwy. Piecz warzywa przez około 45 minut, obracając je co 15 minut, aż będą miękkie i zrumienione.
3.Włóż jedną trzecią warzyw do blendera lub miksera, dolej 1 szklankę bulionu. Miksuj około 2 minut do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Przecedź przez sito o drobnych lub średnich oczkach do garnka lub rondla. Używając szpatułki, przyciśnij płyn aby jak najwięcej przeszło przez sito. Powtórz z pozostałymi warzywami i bulionem w dwóch kolejnych partiach.
4.Wymieszaj śmietankę i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj ocet i delikatnie gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
5.Podgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodaj kapary i smaż przez około 30 sekund, mieszając, aż staną się chrupiące i zrumienione. Odsącz kapary na małym sicie o drobnych oczkach ustawionym nad miską. Przenieś kapary na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nie wyrzucaj oliwy pozostałej po smażeniu kaparów.
6.Zupę podawaj skropioną oliwą kaparowym i udekorowaną smażonymi kaparami.
- 1,5kg czerwonej papryki, pokrojone w paski o szerokości 3 cm
- 1kg dojrzałych pomidorów śliwkowych, pokrojonych na 3-cm kawałki
- 3 średnie marchewki, pokrojone na 3-cm kawałki
- 1 duża żółta cebula, pokrojona na 8 części
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w 8 części
- 6 dużych świeżych listków bazylii
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne + więcej do doprawienia
- 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki małych kaparów, odsączone i osuszone