Pikantna zupa z ciecierzycy
Pikantna zupa z ciecierzycy w stylu indyjskim, czerpiąca swój smak z przyprawy garam masala i mielonego imbiru. Podstawą tej kremowej zupy jest bogata w błonnik puree z ciecierzycy, a także pomidory i mleczko kokosowe. Warto spróbować.
1.W blenderze zmiksuj na gładką masę ciecierzycę z mlekiem kokosowym, posiekane pomidory, sok jabłkowy, liście kolendry, garam masala i mielony imbir.
2.Przełóż puree do średniego rondla. Dodaj bulion z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia na umiarkowanie dużym ogniu.
3.Dopraw solą i czarnym pieprzem. Nalej zupę do miseczek, udekoruj jogurtem i zieloną cebulką.
- 800g ciecierzycy z puszki, odsączone
- 350g puszka mleka kokosowego
- 400g całych pomidorów z puszki, odsączonych i posiekany na kawałki
- 1/4 szklanki naturalnie słodzonego soku jabłkowego
- 1/4 szklanki liści kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szalotki (tylko zielone części), pokrojone w cienkie plasterki