Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.
1.W rondlu o pojemności od 4 do 5 litrów rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wsyp pokrojoną cebulę, por, seler, imbir, czosnek i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i smaż od 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
2.Dodaj 1 łyżeczkę soli. Dodaj pokrojone marchewki, bulion warzywny i sok pomarańczowy, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia ok 10 do 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie, a zupa pełna smaku.
3.Zdejmij rondel z ognia i pozwól zupie ostygnąć przez 5 minut. Zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj jogurt i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Dopraw zupę solą i pieprzem.
4.Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z limonki. Za pomocą chochelki przelej zupę do miseczek i każdą porcję udekoruj 1 do 2 łyżeczkami siekanego szczypiorku.
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 1/3 szklanki cienko pokrojonego pora
- 1/4 szklanki cienko pokrojonego selera (połowa wzdłuż, następnie pokrój w poprzek)
- 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 5 szklanek bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
- 3 łyżki świeżego soku pomarańczowy
- 800g marchewki, obrane, pokrojone na pół lub pokrojone wzdłuż, jeśli są grube, i pokrojone w plastry o grubości ok 1cm
- 1/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżego soku z limonki
- 1/3 szklanki szczypiorku pokrojonego w cienkie plasterki
- sól