Zupa marchewkowo-imbirowa

Zupa marchewkowo-imbirowa

Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondlu o pojemności od 4 do 5 litrów rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wsyp pokrojoną cebulę, por, seler, imbir, czosnek i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i smaż od 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

2.Dodaj 1 łyżeczkę soli. Dodaj pokrojone marchewki, bulion warzywny i sok pomarańczowy, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia ok 10 do 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie, a zupa pełna smaku.

3.Zdejmij rondel z ognia i pozwól zupie ostygnąć przez 5 minut. Zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj jogurt i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Dopraw zupę solą i pieprzem.

4.Skosztuj zupy i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z limonki. Za pomocą chochelki przelej zupę do miseczek i każdą porcję udekoruj 1 do 2 łyżeczkami siekanego szczypiorku.


Składniki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/3 szklanki cienko pokrojonego pora
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonego selera (połowa wzdłuż, następnie pokrój w poprzek)
  • 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 5 szklanek bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
  • 3 łyżki świeżego soku pomarańczowy
  • 800g marchewki, obrane, pokrojone na pół lub pokrojone wzdłuż, jeśli są grube, i pokrojone w plastry o grubości ok 1cm
  • 1/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 1/3 szklanki szczypiorku pokrojonego w cienkie plasterki
  • sól
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy zup

Krem z pieczonej papryki i pomidorów
1.5godziny
6osób
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Włoska zupa krem na bazie pieczonej papryki, pomidorów, marchewki, cebuli oraz ziół i przypraw. Prosta i sycąca zupa udekorowana smażonymi kaparami. Fajna alternatywa na rodzinny obiad lub przyjęcie.
Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki
15minut
4osoby
Chłodnik ogórkowy na bazie maślanki
Przepis na chłodnik ogórkowy z selerem, na bazie maślanki i kwaśnej śmietany. Szybka potrawa na letnie dni.
Zupa porowo-ziemniaczana
1.5godziny
4osoby
Zupa porowo-ziemniaczana
Aromatyczna i sycąca zupa z ziemniakami, porem, tymiankiem, szczyptą szafranu i pietruszką. Super pomysł na pierwsze danie obiadowe.
Zupa krem z brokułów
30minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Pożywna i zdrowa zupa krem z brokułami i innymi warzywami.