Zupa minestrone

Zupa minestrone

Prosty przepis na pyszną i pożywną włoską zupę minestrone, pełną smaku oraz aromatu. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.

2.Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, czerwoną paprykę, ziemniaka i pomidora. Smaż warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.

3.Dodaj odcedzone czerwone i białe fasole oraz pomidory w puszcze wraz z sokami. Dokładnie wymieszaj i zostaw do podgrzania na kilka minut.

4.Wlej bulion warzywny, dodaj suszone oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5.Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.

6.Dodaj makaron do zupy i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

7.Sprawdź smak i dostosuj przyprawy według własnych preferencji.

8.Podawaj zupę minestrone posypaną świeżą bazylią. Opcjonalnie, podawaj z startym parmezanem.


Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonych fasoli (400 g), odcedzona
  • 1 puszka białej fasoli (400 g), odcedzona
  • 1 szklanka makaronu (np. muszelki, lub świderki)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżej bazylii, posiekanej (do dekoracji)
  • starty parmezan do podania (opcjonalnie)
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Podobne przepisy zup

Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Pikantna zupa z ciecierzycy
30minut
4osoby
Pikantna zupa z ciecierzycy
Pikantna zupa z ciecierzycy w stylu indyjskim, czerpiąca swój smak z przyprawy garam masala i mielonego imbiru. Podstawą tej kremowej zupy jest bogata w błonnik puree z ciecierzycy, a także pomidory i mleczko kokosowe. Warto spróbować.