Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
1.W średnim rondlu podsmaż boczek na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Przełóż chrupiący boczek na talerz i odlej z rondla wytopiony tłuszcz oprócz 2 łyżek.
2.Do rondla z tłuszczem po bekonie wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, aż zmiękną, około 5 minut.
3.Dodaj koncentrat pomidorowy i syrop klonowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu około 3 minuty, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj fasolę razem z płynem i gotuj 2 do 3 minut, aż lekko zgęstnieje.
4.Wlej bulion z kurczaka i dodaj paski bekonu, dopraw lekko solą i pieprzem cayenne. Gotuj zupę na umiarkowanym ogniu około 15 minut, aż lekko zgęstnieje.
5.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż kawałki bułki na małej blasze do pieczenia i piecz przez 7 do 8 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika do lekkiego ostygnięcia.
6.Nalej zupę do głębokich misek, udekoruj grzankami i posiekaną szalotką.
- 180g boczku, pokrojonego w 2-cm paski
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka czystego syropu klonowego
- 2 puszki fasoli z płynem
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- sól
- pieprz cayenne
- 1 bułka, pokrojona w kostkę
- posiekana szalotka, do dekoracji