Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami

Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami

Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średnim rondlu podsmaż boczek na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Przełóż chrupiący boczek na talerz i odlej z rondla wytopiony tłuszcz oprócz 2 łyżek.

2.Do rondla z tłuszczem po bekonie wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, aż zmiękną, około 5 minut.

3.Dodaj koncentrat pomidorowy i syrop klonowy. Gotuj na umiarkowanym ogniu około 3 minuty, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj fasolę razem z płynem i gotuj 2 do 3 minut, aż lekko zgęstnieje.

4.Wlej bulion z kurczaka i dodaj paski bekonu, dopraw lekko solą i pieprzem cayenne. Gotuj zupę na umiarkowanym ogniu około 15 minut, aż lekko zgęstnieje.

5.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż kawałki bułki na małej blasze do pieczenia i piecz przez 7 do 8 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika do lekkiego ostygnięcia.

6.Nalej zupę do głębokich misek, udekoruj grzankami i posiekaną szalotką.


Składniki
  • 180g boczku, pokrojonego w 2-cm paski
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka czystego syropu klonowego
  • 2 puszki fasoli z płynem
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 bułka, pokrojona w kostkę
  • posiekana szalotka, do dekoracji
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy zup

Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
30minut
4osoby
Zupa Alfredo z kurczakiem, makaronem i brokułem
Zupa Alfredo z dodatkiem świeżego brokułu to smaczna i sycąca potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Połączenie soczystego kurczaka, kremowego sosu Alfredo i chrupiącego brokuła sprawia, że ta zupa staje się prawdziwą uczta dla smakoszy.
Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Zupa z czerwoną soczewicą, boczkiem i ziemniakami
45minut
4osoby
Zupa z czerwoną soczewicą, boczkiem i ziemniakami
Prosta i sycąca zupa z czerwonej soczewicy oraz boczkiem i ziemniakami.
Zupa fasolowo-kukurydziana
45minut
3osoby
Zupa fasolowo-kukurydziana
Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.