Zupa fasolowo-kukurydziana
Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 4 minuty do momentu, aż marchewki zaczną mięknąć.
2.Dodaj czosnek i dalej smaż do miękkości. Wlej bulion warzywny, wsyp fasolę i kukurydzę.
3.Doprowadź zupę do delikatnego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
4.Dopraw solą i podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 400g fasoli lima
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 średniej cebuli, posiekanej
- 1 średnia marchewka, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 5 filiżanek bulionu warzywnego
- 2 kłosy świeżej kukurydzy, wyłuskane
- 1 łyżeczka soli (więcej do doprawienia)