Zupa fasolowo-kukurydziana

Zupa fasolowo-kukurydziana

Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 4 minuty do momentu, aż marchewki zaczną mięknąć.

2.Dodaj czosnek i dalej smaż do miękkości. Wlej bulion warzywny, wsyp fasolę i kukurydzę.

3.Doprowadź zupę do delikatnego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

4.Dopraw solą i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 400g fasoli lima
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej cebuli, posiekanej
  • 1 średnia marchewka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 filiżanek bulionu warzywnego
  • 2 kłosy świeżej kukurydzy, wyłuskane
  • 1 łyżeczka soli (więcej do doprawienia)
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy zup

Rosół z kukurydzą i orzo
1godzina
6osób
Rosół z kukurydzą i orzo
Przepis na oryginalny rosół z dodatkiem makaronu orzo, kukurydzy i soku z cytryny.
Zupa marchewkowo-imbirowa
45minut
6osób
Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
1.5godziny
6osób
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Włoska zupa krem na bazie pieczonej papryki, pomidorów, marchewki, cebuli oraz ziół i przypraw. Prosta i sycąca zupa udekorowana smażonymi kaparami. Fajna alternatywa na rodzinny obiad lub przyjęcie.
Chili z kurczakiem i fasolą
2.5godziny
4osoby
Chili z kurczakiem i fasolą
Ostra, południowo-amerykańska zupa chili z kawałkami kurczaka i fasolą, marchewką, cebulą i czosnkiem. Proste, ale sycące danie obiadowe.