Zupa fasolowo-kukurydziana

Zupa fasolowo-kukurydziana

Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 4 minuty do momentu, aż marchewki zaczną mięknąć.

2.Dodaj czosnek i dalej smaż do miękkości. Wlej bulion warzywny, wsyp fasolę i kukurydzę.

3.Doprowadź zupę do delikatnego wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

4.Dopraw solą i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 400g fasoli lima
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej cebuli, posiekanej
  • 1 średnia marchewka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 filiżanek bulionu warzywnego
  • 2 kłosy świeżej kukurydzy, wyłuskane
  • 1 łyżeczka soli (więcej do doprawienia)
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy zup

Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Rosół z makaronem i szpinakiem
1.5godziny
4osoby
Rosół z makaronem i szpinakiem
Przepis na pyszny i pożywny rosół z makaronem i szpinakiem.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Rosół z kukurydzą i orzo
1godzina
6osób
Rosół z kukurydzą i orzo
Przepis na oryginalny rosół z dodatkiem makaronu orzo, kukurydzy i soku z cytryny.