Rosół z kukurydzą i orzo

Rosół z kukurydzą i orzo

Przepis na oryginalny rosół z dodatkiem makaronu orzo, kukurydzy i soku z cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj seler, cebulę, szafran i tymianek. Smaż 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.

2.Wlej rosół i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj kawałki kurczaka i gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

3.Podczas gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, ugotuj orzo we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i następnie odcedź.

4.Wsyp orzo, kukurydzę i pietruszkę do zupy i gotuj przez około 2 minuty.

5.Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą, pieprzem.


Składniki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 duże żeberka seler, drobno pokrojone
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • szczypta szafranu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 litry domowego rosołu z kurczaka
  • 2 szklanki drobno pokrojonego w kostkę lub kawałków ugotowanego kurczaka
  • 1/2 szklanki orzo
  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway