Rosół z kukurydzą i orzo
Przepis na oryginalny rosół z dodatkiem makaronu orzo, kukurydzy i soku z cytryny.
1.Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj seler, cebulę, szafran i tymianek. Smaż 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć.
2.Wlej rosół i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj kawałki kurczaka i gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
3.Podczas gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, ugotuj orzo we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i następnie odcedź.
4.Wsyp orzo, kukurydzę i pietruszkę do zupy i gotuj przez około 2 minuty.
5.Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą, pieprzem.
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 duże żeberka seler, drobno pokrojone
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 litry domowego rosołu z kurczaka
- 2 szklanki drobno pokrojonego w kostkę lub kawałków ugotowanego kurczaka
- 1/2 szklanki orzo
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz