Dlaczego warto jeść jajka

10 Wrzesień 2022
Jajko jest niezwykle bogate w różnorakie składniki odżywcze, witaminy i minerały, dlatego w naszej codziennej diecie nie powinniśmy zapominać włączeniu tego prozdrowotnego produktu.


Jajka są bogate w składniki mineralne takie jak żelazo i selen. Żelazo wzmacnia naszą odporność, zmniejsza uczucie zmęczenia i wspomaga funkcje poznawcze. Brak tego składnika może skutkować powstawaniem anemii. Selen natomiast jest  odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ma właściwości przeciwnowotworowe i bierze udział w produkcji testosteronu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób więcowych, wzmacnia układ odpornościowy i wpływa korzystnie na urodę.

Jajka zawierają również wiele składników odżywczych i witamin, między innymi witaminę B5 i B12. Witamina B5 poprawia układ odpornościowy i sprawność umysłową, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, dodaje energii i poprawia nastrój. Witamina B12 wspomaga odporność, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów oraz luteiny, która działają korzystnie na nasze oczy.

Na specjalną uwagę zasługuje samo żółtko, które jest źródłem wysokie ilości choliny. Cholina ma wiele właściwości prozdrowotnych, w szczególności zapobiega zwłóknieniu i stłuszczeniu wątroby oraz działa korzystnie dla naszego mózgu. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, ma działanie przeciwnowotworowe oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie mięśni.

Na koniec warto jeszcze wspomnieć w jakiej formie najlepiej przygotowywać jajka. W zasadzie każda forma jest dobra, ale należy pamiętać że im bardziej przetworzone potrawy z jajkami oraz im większej temperaturze jajka będą poddane, tym mniej właściwości prozdrowotnych nam one dostarczają. Dlatego najbardziej korzystne będą proste dania w postaci jajka ugotowanego na miękko, jajka sadzonego z płynnym żółtkiem lub lekko ściętej jajecznicy. Oczywiście jajka oprócz walorów zdrowotnych posiadają również ogromne zalety smakowe, dlatego serdecznie zachęcam do przyrządzania różnego rodzaju dań z jajek, np. omlety, tosty, jajka faszerowane oraz jako dodatek do sałatek jajecznych oraz kanapek.