Torta z jajecznicą
Torty to duże i aromatyczne meksykańskie kanapki. Przedstawiamy wersję z jajecznicą, łagodnym serem, kolendrą, kremowym awokado i sokiem z limonki. Smaczny i obfity posiłek na każdą okazję.
1.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. W małej misce ubij jajka ze szczyptą soli, a następnie wlej na patelnię. Smaż, cały czas mieszając szpatułką, aż jajka się zetną. Odstaw z ognia.
2.W innej małej misce pokrusz fetę i wymieszaj z kolendrą.
3.W jeszcze innej małej misce rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z limonki i szczyptą soli.
4.Rozłóż masę serową na dolnych połówkach bułek, a rozgniecione awokado na górne połówki.
5.Podzielić jajka na dwie bułki, dopraw solą i pieprzem, ułóż plastry pomidora i cebulą. Jeżeli masz ochotę, dodaj odrobinę ostrego sosu. Zamknij kanapki i podawaj.
- 3 duże jajka
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki sera feta
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 średnie awokado
- 1/2 łyżeczki świeżego soku z limonki
- 2 chrupiące bułeczki, przekrojone na pół i opieczone
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 cienkie plasterki pomidora, lekko posolone
- 2 bardzo cienkie plasterki czerwonej cebuli
- sól
- ostry sos (opcjonalnie)