Torta z jajecznicą

Torta z jajecznicą

Torty to duże i aromatyczne meksykańskie kanapki. Przedstawiamy wersję z jajecznicą, łagodnym serem, kolendrą, kremowym awokado i sokiem z limonki. Smaczny i obfity posiłek na każdą okazję.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. W małej misce ubij jajka ze szczyptą soli, a następnie wlej na patelnię. Smaż, cały czas mieszając szpatułką, aż jajka się zetną. Odstaw z ognia.

2.W innej małej misce pokrusz fetę i wymieszaj z kolendrą.

3.W jeszcze innej małej misce rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z limonki i szczyptą soli.

4.Rozłóż masę serową na dolnych połówkach bułek, a rozgniecione awokado na górne połówki.

5.Podzielić jajka na dwie bułki, dopraw solą i pieprzem, ułóż plastry pomidora i cebulą. Jeżeli masz ochotę, dodaj odrobinę ostrego sosu. Zamknij kanapki i podawaj.


Składniki
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 średnie awokado
  • 1/2 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 2 chrupiące bułeczki, przekrojone na pół i opieczone
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 cienkie plasterki pomidora, lekko posolone
  • 2 bardzo cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • sól
  • ostry sos (opcjonalnie)
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
30minut
2osoby
Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
Pyszna zdrowa kanapka z wędzonym łososiem, siekanymi jajkami, rzodkiewką, szalotką i kiełkami.
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
30minut
6osób
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
Proste kanapki z jajkiem i pieczona szynką, idealne na śniadanie lub lunch.
Tosty z prosciutto, serem Gruyère i jajkiem
45minut
4osoby
Tosty z prosciutto, serem Gruyère i jajkiem
Wspaniałe kanapki zapiekane z serem Gruyère, z sałatką, szynką prosciutto i sadzonym jajkiem.
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
30minut
2osoby
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.