Tosty z prosciutto, serem Gruyère i jajkiem
Wspaniałe kanapki zapiekane z serem Gruyère, z sałatką, szynką prosciutto i sadzonym jajkiem.
1.W średniej misce wymieszaj kawałki endywii kędzierzawej z pietruszką, szalotką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
2.Usmaż jajka sadzone na patelni na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
3.Rozgrzej piekarnik. Posmaruj kromki chleba z obu stron masłem i ułóż w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż pieczywo zarumieni się i będzie chrupiące.
4.Chwile przed wyjęciem tostów, ułóż na każdej kromce ser Gruyère i zostaw w piekarniku aż ser się rozpuści. Przełóż tosty na talerze.
5.Na wierzchu każdej kanapki ułóż sałatkę, szynkę prosciutto i jajka sadzone. Podawaj do zjedzenia na ciepło.
- sześć kromek chleba
- 2 łyżki masła plus więcej do posmarowania kanapek
- 180g endywii kędzierzawej, pokrojonej na małe kawałki
- 1/4 szklanki liści pietruszki
- 2 szalotki, cienko pokrojone
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 6 dużych jajek
- 230g sera Gruyère, cienko pokrojonego
- 12 cienkich plasterków prosciutto