Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą i serem
Świetne wegetariańskie Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą, papryczką jalapeño, cebulą i serem. Pyszne danie i bardzo proste w przygotowaniu.
1.W dużej misce wymieszaj cukinię, kukurydzę, cebulę, papryczki jalapeno, fasolę, sól, pieprz, chili w proszku i startu ser. Delikatnie wymieszaj.
2.Wyłóż nadzienie na połowie każdej z tortilli, a następnie złóż tortille na pół.
3.Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na umiarkowanym ogniu. Na patelni ułóż każdą z quesadilli i podsmaż z każdej strony przz oko.ło 1-2 minuty.
4.Zdejmij z patelni, pokrój quesadille w kliny i podawaj.
Ważne aby warzywa były dobrze odsączone. Dla pewności można warzywa wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika do wysuszenia.
- 1 mała cukinia, starta i odsączona na papierowych ręcznikach (około 1 szklanka)
- 1 szklanka kukurydzy, wyszuszona na papierowych ręcznikach
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 2 papryczki jalapeño, usunięte nasiona, posiekane
- 1 i 2/3 szklanki czarnej fasola z puszki, odcedzonej i opłukanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 350g półtwardego sera (np. Monterey Jack), startego
- 8 dużych tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek