Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą i serem

Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą i serem

Świetne wegetariańskie Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą, papryczką jalapeño, cebulą i serem. Pyszne danie i bardzo proste w przygotowaniu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużej misce wymieszaj cukinię, kukurydzę, cebulę, papryczki jalapeno, fasolę, sól, pieprz, chili w proszku i startu ser. Delikatnie wymieszaj.

2.Wyłóż nadzienie na połowie każdej z tortilli, a następnie złóż tortille na pół.

3.Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na umiarkowanym ogniu. Na patelni ułóż każdą z quesadilli i podsmaż z każdej strony przz oko.ło 1-2 minuty.

4.Zdejmij z patelni, pokrój quesadille w kliny i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Ważne aby warzywa były dobrze odsączone. Dla pewności można warzywa wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika do wysuszenia.

Składniki
  • 1 mała cukinia, starta i odsączona na papierowych ręcznikach (około 1 szklanka)
  • 1 szklanka kukurydzy, wyszuszona na papierowych ręcznikach
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 2 papryczki jalapeño, usunięte nasiona, posiekane
  • 1 i 2/3 szklanki czarnej fasola z puszki, odcedzonej i opłukanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 350g półtwardego sera (np. Monterey Jack), startego
  • 8 dużych tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Podobne przepisy przekąsek

Roladki z łososiem i serkiem w tortilli
45minut
2osoby
Roladki z łososiem i serkiem w tortilli
Roladka z łososiem, serkiem śmietankowym i papryką, zawijana w placek tortilli to prosta i pyszna przekąska, doskonała na przyjęcia z przyjaciółmi i rodziną. Życzymy Smacznego!