Chrupiące pieczone frytki z cukinii

Chrupiące pieczone frytki z cukinii

Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury z blachą ustawioną w pozycji środkowej.

2.Przytnij końce cukinii; każdą cukinię przekrój w poprzek na pół. Pokrój każdą połówkę cukinii wzdłuż na 6 części, tak aby uzyskać łącznie 24 słupki cukinii.

3.Wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w miseczce i odłóż na bok. Wymieszaj panierkę panko, parmezan, zmiażdżoną czerwoną paprykę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w oddzielnej miseczce, odłóż na bok. Wbij jajka do kolejnej miseczki i rozmieszaj widelcem.

4.Każdą pałeczkę cukinii obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i dalej obtocz w mieszance panierki.

5.Tak przygotowane kawałki cukinii ułóż na blasze w piekarniku wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku , od czasu do czasu obracając cukinię, aż będzie złocistobrązowa i miękka.

6.W międzyczasie podgrzej oliwę i czosnek w małym rondlu na średnim ogniu, często mieszając, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodaj pomidory, 2 łyżki bazylii, cukier puder, 1 łyżeczkę soli i pozostałą 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną.

7.Przełóż paski cukinii na półmisek i posypać pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pozostałymi 2 łyżkami bazylii. Podawaj z sosem pomidorowym.


Składniki
  • 2 małe cukinie (około 340g)
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka stołowa plus 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka panierki panko
  • 60g parmezanu , startego na tarce
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 szklanka rozgniecionych pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanej bazyli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki tłustej śmietany
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy przekąsek

Dip z wędzonego łososia
10minut
4osoby
Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.
Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą i serem
15minut
4osoby
Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą i serem
Świetne wegetariańskie Quesadille z cukinią, kukurydzą, czarną fasolą, papryczką jalapeño, cebulą i serem. Pyszne danie i bardzo proste w przygotowaniu.
Pan bagnat
30minut
3osoby
Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
45minut
6osób
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.