Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.
1.Rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury z blachą ustawioną w pozycji środkowej.
2.Przytnij końce cukinii; każdą cukinię przekrój w poprzek na pół. Pokrój każdą połówkę cukinii wzdłuż na 6 części, tak aby uzyskać łącznie 24 słupki cukinii.
3.Wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w miseczce i odłóż na bok. Wymieszaj panierkę panko, parmezan, zmiażdżoną czerwoną paprykę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w oddzielnej miseczce, odłóż na bok. Wbij jajka do kolejnej miseczki i rozmieszaj widelcem.
4.Każdą pałeczkę cukinii obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i dalej obtocz w mieszance panierki.
5.Tak przygotowane kawałki cukinii ułóż na blasze w piekarniku wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz od 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku , od czasu do czasu obracając cukinię, aż będzie złocistobrązowa i miękka.
6.W międzyczasie podgrzej oliwę i czosnek w małym rondlu na średnim ogniu, często mieszając, aż czosnek lekko się zrumieni. Dodaj pomidory, 2 łyżki bazylii, cukier puder, 1 łyżeczkę soli i pozostałą 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną.
7.Przełóż paski cukinii na półmisek i posypać pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pozostałymi 2 łyżkami bazylii. Podawaj z sosem pomidorowym.
- 2 małe cukinie (około 340g)
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1 łyżka stołowa plus 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka panierki panko
- 60g parmezanu , startego na tarce
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 1 szklanka rozgniecionych pomidorów
- 1/4 szklanki posiekanej bazyli
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki tłustej śmietany