Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.
1.Przekrój pomidory na pół. Posmaruj pomidory i chleb 2 łyżkami stołowymi oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Grilluj pomidory przez ok. 6 do 8 minut.
2.Grilluj chleb z obu stron, aż się zarumieni, 3 do 4 minut. Pokrój chleb na małe kawałki i wsyp je do miseczki.
3.Di miseczki z chlebem dodaj pietruszkę, sok z cytryny, pozostałą łyżkę oliwy i kapary. Wymieszaj.
4.Pokrój ser burrata na mniejsze kawałki i wyłóż je na każdą połówkę pomidora. Posyp pomidory z serem, mieszanką chleba, pietruszki i kaparów.
5.Podawaj ciepłe do zjedzenia.
- 3 duże, dojrzałe pomidory
- 220g sera burrata
- 2 cienkie kromki chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki kaparów, odsączone i posiekane
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz