Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką

Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką

Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przekrój pomidory na pół. Posmaruj pomidory i chleb 2 łyżkami stołowymi oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Grilluj pomidory przez ok. 6 do 8 minut.

2.Grilluj chleb z obu stron, aż się zarumieni, 3 do 4 minut. Pokrój chleb na małe kawałki i wsyp je do miseczki.

3.Di miseczki z chlebem dodaj pietruszkę, sok z cytryny, pozostałą łyżkę oliwy i kapary. Wymieszaj.

4.Pokrój ser burrata na mniejsze kawałki i wyłóż je na każdą połówkę pomidora. Posyp pomidory z serem, mieszanką chleba, pietruszki i kaparów.

5.Podawaj ciepłe do zjedzenia.


Składniki
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 220g sera burrata
  • 2 cienkie kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów, odsączone i posiekane
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Podobne przepisy przekąsek

Dip z wędzonego łososia
10minut
4osoby
Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
45minut
2osoby
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.
Pan bagnat
30minut
3osoby
Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
1godzina
2osoby
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.