Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.
1.Ustaw blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 260 st. Celsjusza. Wyłóż blachę folią lub papierem do pieczenia.
2.Połóż pomidory i papryczkę serrano na blasze i piecz, od czasu do czasu obracając papryczkę, aż się zrumieni i zmięknie, około 15 minut.
3.Wyjmij papryczkę z piekarnika, a pomidory dalej piecz przez 25 do 30 minut, aż staną się czarne i bardzo miękkie.
4.Pokrój papryczkę i pomidory na kawałki. Wsyp warzywa do robota kuchennego i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość zmiksuj. W razie potrzeby dopraw solą i podawaj jako dodatek.
- 3 średnie pomidory
- 1 papryczka serrano z łodygą
- sól