Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano

Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano

Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw blachę na środku piekarnika i rozgrzej do 260 st. Celsjusza. Wyłóż blachę folią lub papierem do pieczenia.

2.Połóż pomidory i papryczkę serrano na blasze i piecz, od czasu do czasu obracając papryczkę, aż się zrumieni i zmięknie, około 15 minut.

3.Wyjmij papryczkę z piekarnika, a pomidory dalej piecz przez 25 do 30 minut, aż staną się czarne i bardzo miękkie.

4.Pokrój papryczkę i pomidory na kawałki. Wsyp warzywa do robota kuchennego i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość zmiksuj. W razie potrzeby dopraw solą i podawaj jako dodatek.


Składniki
  • 3 średnie pomidory
  • 1 papryczka serrano z łodygą
  • sól
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy przekąsek

Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
45minut
6osób
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.
Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią
30minut
2osoby
Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią
Aromatyczna kanapka zapiekana na grillu z serem mozzarella i pecorino oraz pomidorami i bazylią. Pyszna i prosta przekąska.
Caponata pomidorowa
15minut
2osoby
Caponata pomidorowa
Letnia przysmak przypominający sycylijską caponatę, ale bez bakłażana i anchois. Świetnie komponuje się z grillowanymi owocami morza.
Bruschetta z pomidorami w ziołach
15minut
3osoby
Bruschetta z pomidorami w ziołach
Aromatyczna włoska bruschetta z pomidorami i ziołami. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę.