Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią

Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią

Aromatyczna kanapka zapiekana na grillu z serem mozzarella i pecorino oraz pomidorami i bazylią. Pyszna i prosta przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem. Na talerzu połóż cztery kromki masłem do dołu. Równomiernie rozłóż na nich ser mozzarella oraz Pecorino lub Parmigiano Reggiano. Dodaj bazylię, plastry pomidorów, posyp solą i skórką z cytryny. Na wierzchu połóż pozostałe kromki chleba, stroną posmarowaną masłem do góry.

2.Rozgrzej grillu lub patelnię grillową. Połóż kanapki i smaż z jednej i drugiej strony, aż ser zacznie się topić a chleb będzie złocistobrązowy. Podczas smażenia dociśnij kanapki łopatką, aby lekko spłaszczyć.

3.Po usmażeniu, przekrój kanapki na pół i podawaj ciepłe do zjedzenia.


Składniki
  • 4 łyżeczki solonego masła
  • 8 kromek wiejskiego chleba
  • 170g sera mozzarella, grubo starty lub posiekany
  • 60g drobno startego sera Pecorino lub Parmigiano Reggiano
  • 8 dużych świeżych liści bazylii, pokrojonych na kawałki
  • 230g pomidorów malinowych, pokrojonych w plasterki
  • sól
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy przekąsek

Chrupiące pieczone frytki z cukinii
45minut
2osoby
Chrupiące pieczone frytki z cukinii
Przepis na proste, szybkie i przede wszystkim pyszne pieczone frytki z cukinii podawane z dipem pomidorowym.
Pan bagnat
30minut
3osoby
Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
45minut
6osób
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
1godzina
2osoby
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.