Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią

Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią

Aromatyczna kanapka zapiekana na grillu z serem mozzarella i pecorino oraz pomidorami i bazylią. Pyszna i prosta przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wszystkie kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem. Na talerzu połóż cztery kromki masłem do dołu. Równomiernie rozłóż na nich ser mozzarella oraz Pecorino lub Parmigiano Reggiano. Dodaj bazylię, plastry pomidorów, posyp solą i skórką z cytryny. Na wierzchu połóż pozostałe kromki chleba, stroną posmarowaną masłem do góry.

2.Rozgrzej grillu lub patelnię grillową. Połóż kanapki i smaż z jednej i drugiej strony, aż ser zacznie się topić a chleb będzie złocistobrązowy. Podczas smażenia dociśnij kanapki łopatką, aby lekko spłaszczyć.

3.Po usmażeniu, przekrój kanapki na pół i podawaj ciepłe do zjedzenia.


Składniki
  • 4 łyżeczki solonego masła
  • 8 kromek wiejskiego chleba
  • 170g sera mozzarella, grubo starty lub posiekany
  • 60g drobno startego sera Pecorino lub Parmigiano Reggiano
  • 8 dużych świeżych liści bazylii, pokrojonych na kawałki
  • 230g pomidorów malinowych, pokrojonych w plasterki
  • sól
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy przekąsek

Bruschetta z pomidorami w ziołach
15minut
3osoby
Bruschetta z pomidorami w ziołach
Aromatyczna włoska bruschetta z pomidorami i ziołami. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę.