Grillowana kanapka z mozzarellą, pecorino, pomidorem i bazylią
Aromatyczna kanapka zapiekana na grillu z serem mozzarella i pecorino oraz pomidorami i bazylią. Pyszna i prosta przekąska.
1.Wszystkie kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem. Na talerzu połóż cztery kromki masłem do dołu. Równomiernie rozłóż na nich ser mozzarella oraz Pecorino lub Parmigiano Reggiano. Dodaj bazylię, plastry pomidorów, posyp solą i skórką z cytryny. Na wierzchu połóż pozostałe kromki chleba, stroną posmarowaną masłem do góry.
2.Rozgrzej grillu lub patelnię grillową. Połóż kanapki i smaż z jednej i drugiej strony, aż ser zacznie się topić a chleb będzie złocistobrązowy. Podczas smażenia dociśnij kanapki łopatką, aby lekko spłaszczyć.
3.Po usmażeniu, przekrój kanapki na pół i podawaj ciepłe do zjedzenia.
- 4 łyżeczki solonego masła
- 8 kromek wiejskiego chleba
- 170g sera mozzarella, grubo starty lub posiekany
- 60g drobno startego sera Pecorino lub Parmigiano Reggiano
- 8 dużych świeżych liści bazylii, pokrojonych na kawałki
- 230g pomidorów malinowych, pokrojonych w plasterki
- sól
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny