Pan bagnat

Pan bagnat

Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce wymieszaj ocet i musztardę. Kontynuuj mieszanie, dolewając oliwę z oliwek powolnym, stałym strumieniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na bok.

2.Przekrój bułkę przez środek, ale nie do końca. Wyjmij trochę bułki z środka, aby zrobić miejsce na nadzienie. Natrzyj wewnętrzne połówki bułki ząbkiem czosnku.

3.Ułóż pomidory, karczochy, fasolę favas, paprykę, szalotkę, jajka, tuńczyka i oliwki na dolnej części bochenka, doprawiając solą i pieprzem między warstwami.

4.Skrop trochę winegretem i przykryj górną połową bochenka.

5.Owiń folią kanapkową lub papierem śniadaniowym. Odstaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekrój bochenek na mniejsze kanapki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duża okrągła, chrupiąca bułeczka bochenek
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
  • 1 do 2 średnich pomidorów, pokrojonych w poprzek
  • 3 małe karczochy, okrojone i pokrojone bardzo cienko wzdłuż
  • 3/4 szklanki świeżych lub rozmrożonych mrożonych fasoli fava, w razie potrzeby oskórowanych
  • 1/2 średniej czerwonej papryki, przyciętej, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki i bardzo cienko pokrojone w poprzek
  • 2 szalotki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plastry
  • 1/2 szklanki oliwek, bez pestek
  • 150g wysokiej jakości tuńczyka w oleju, odsączony
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy przekąsek

Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
30minut
2osoby
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
45minut
6osób
Grillowane pomidory z serem burrata i pietruszką
Niecodzienny pomysł na grillowane pomidory, posypane serem, grzankami, kaparami i pietruszką. Super dodatek do grillowanego mięsa.
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
1godzina
2osoby
Salsa z pieczonych pomidorów i papryczki serrano
Przepis na salsę pomidorowo-paprykową. Świetny dodatek do chipsów, frytek oraz pieczywa.
Zapiekanka z tuńczykiem
10minut
2osoby
Zapiekanka z tuńczykiem
Pyszna i pożywna kanapka zapiekana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem.