Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
1.W małej misce wymieszaj ocet i musztardę. Kontynuuj mieszanie, dolewając oliwę z oliwek powolnym, stałym strumieniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na bok.
2.Przekrój bułkę przez środek, ale nie do końca. Wyjmij trochę bułki z środka, aby zrobić miejsce na nadzienie. Natrzyj wewnętrzne połówki bułki ząbkiem czosnku.
3.Ułóż pomidory, karczochy, fasolę favas, paprykę, szalotkę, jajka, tuńczyka i oliwki na dolnej części bochenka, doprawiając solą i pieprzem między warstwami.
4.Skrop trochę winegretem i przykryj górną połową bochenka.
5.Owiń folią kanapkową lub papierem śniadaniowym. Odstaw na ok. godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekrój bochenek na mniejsze kanapki i podawaj do zjedzenia.
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 duża okrągła, chrupiąca bułeczka bochenek
- 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
- 1 do 2 średnich pomidorów, pokrojonych w poprzek
- 3 małe karczochy, okrojone i pokrojone bardzo cienko wzdłuż
- 3/4 szklanki świeżych lub rozmrożonych mrożonych fasoli fava, w razie potrzeby oskórowanych
- 1/2 średniej czerwonej papryki, przyciętej, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki i bardzo cienko pokrojone w poprzek
- 2 szalotki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plastry
- 1/2 szklanki oliwek, bez pestek
- 150g wysokiej jakości tuńczyka w oleju, odsączony