Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.
1.Ugotuj jajka na twardo, przez 7 minut od momentu wrzenia w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmij skorupkę i wstaw jajka do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
2.Włóż tuńczyka do miski, dopraw solą i dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę, szalotkę, imbir, kawior, olej sezamowy, majonez, sos sojowy, sos sambal, sos ostrygowy i sriracha. Delikatnie wymieszaj, przykryj miskę folią i schłódź przez 30 minut.
3.Rozłóż pikantną mieszankę tuńczyka równomiernie na 3 kromkach chleba. Pokrój jajka na połówki i ułóż na środku kanapek. Ponownie rozłóż równomiernie nadzienie z tuńczyka. Przełóż pozostałe kromki chleba. Pokrój na trzy części i podawaj.
- 3 jajka
- 280g świeżego tuńczyka sushi, pokrojony w drobną kostkę
- 1/4 szklanki słodkiej cebuli, posiekanej
- 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 2,5cm kawałek świeżego imbiru, posiekanego
- 2 łyżki kawioru czerwonego
- 2 oleju sezamowego
- 2 łyżki majonezu Kewpie (lub zwykły majonez)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sambal (lub inny sos chili)
- 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżeczki sosu sriracha
- 6 kromek chleba
- sól