Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim

Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim

Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ugotuj jajka na twardo, przez 7 minut od momentu wrzenia w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmij skorupkę i wstaw jajka do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

2.Włóż tuńczyka do miski, dopraw solą i dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę, szalotkę, imbir, kawior, olej sezamowy, majonez, sos sojowy, sos sambal, sos ostrygowy i sriracha. Delikatnie wymieszaj, przykryj miskę folią i schłódź przez 30 minut.

3.Rozłóż pikantną mieszankę tuńczyka równomiernie na 3 kromkach chleba. Pokrój jajka na połówki i ułóż na środku kanapek. Ponownie rozłóż równomiernie nadzienie z tuńczyka. Przełóż pozostałe kromki chleba. Pokrój na trzy części i podawaj.


Składniki
  • 3 jajka
  • 280g świeżego tuńczyka sushi, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/4 szklanki słodkiej cebuli, posiekanej
  • 1/4 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 2,5cm kawałek świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 łyżki kawioru czerwonego
  • 2 oleju sezamowego
  • 2 łyżki majonezu Kewpie (lub zwykły majonez)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sambal (lub inny sos chili)
  • 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha
  • 6 kromek chleba
  • sól
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Powiązane przepisy przekąsek

Zapiekanka z tuńczykiem
10minut
2osoby
Zapiekanka z tuńczykiem
Pyszna i pożywna kanapka zapiekana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem.
Torta z jajecznicą
15minut
2osoby
Torta z jajecznicą
Torty to duże i aromatyczne meksykańskie kanapki. Przedstawiamy wersję z jajecznicą, łagodnym serem, kolendrą, kremowym awokado i sokiem z limonki. Smaczny i obfity posiłek na każdą okazję.