Co jeść żeby mniej chorować
Twoja dieta ma przeważający wpływ na nasze zdrowie. Jedząc wysoko przetworzona żywność, z dużą ilością tłuszczów, soli i cukru, jesteś o wiele bardziej podatny na wszelkiego rodzaju dolegliwości zdrowotne. W tej poradzie postaramy się krótko przedstawić co jeść aby uniknąć tego rodzaju problemów.
Na wstępnie należy zaznaczyć, że poniższe zestawienia zawiera jedynie zbiór pro zdrowotnych składników, jakie należy koniecznie włączyć do naszej codziennej diety, ale nie jest to w żadnym razie profesjonalna porada dietetyczne. Po taką poradę najlepiej udać się do profesjonalnego dietetyka, który sprawdzi nasze parametry, przeprowadzi wywiad, w razie potrzeby zleci konieczne badania i opracuje porządną dietę, dostosowaną do naszego organizmu. Mogę jednak zapewnić że na liście składników od profesjonalnego dietetyka na pewno znajdziesz wszystkie poniżej przedstawione składniki. A więc zaczynamy:
- Napoje, a w szczególności woda - koniecznie należy zadbać o odpowiednie nawodnienie naszego organizmu i jest to chyba najważniejszy punkt na naszej liście. Codziennie powinniśmy wypijać co najmniej 1,5 litra, najlepiej wody, ale można również zastosować zielone herbatki lub naturalne soki. Jak ognia unikajmy słodkich napojów gazowanych oraz sztucznych soków.
- Warzywa i owoce - z przewagą warzyw. Doskonałe źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Jeżeli chodzi o warzywa to zdecydowanie warto wybrać pomidory, brokuł, jarmuż, rukola, marchew, burak i czosnek oraz rośliny strączkowe tj. biała fasola, ciecierzyca lun soczewica. Co do owoców, to warto zainteresować się borówkami, malinami, truskawkami oraz wiśniami.
- Orzechy i nasiona - codzienna porcja orzechów (np. laskowe, włoskie, migdały, pistacje) lub nasion (np. dyni, słonecznika) to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego, witamin oraz cynku, magnezu, wapnia i innych.
- Oleje - oliwa nierafinowana, olej z wiesiołka, ostropestu i czarnuszki.
- Jajka - najlepiej codziennie w formie jajka na miękko lub twardo lub jajecznicy (bez tłuszczu).
- Zboża - płatki owsiane, kasza jęczmienna, chleb żytni bez drożdży.
- Żywność fermentowana - jogurt naturalny, kefir.
- Mięso - najlepiej nie przetworzone, gotowane na parze lub pieczone. Może być indyk, królik lub dziczyzna.
- Ryby - tłuste ryby morskie, tj. łosoś pacyficzny, śledź, sardynki.
- Kiszonki - kapusta kiszona, ogórek.
- Przyprawy - kurkuma, czosnek, cynamon, rozmaryn, kardamon.