Pudding z nasion chia z owocami i orzchami
Przepis na pysznym, zdrowy i pożywny pudding na bazie mleka migdałowego z nasionami chia, z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Pokrój owoce na mniejsze kawałki. Posiekaj orzechy.
2.W 1-litrowym słoiku wymieszaj mleko migdałowe z nektarem z agawy. Zakręć słoik i energicznie potrząśnij.
3.Dodaj nasiona chia i skórkę z cytryny do słoika, zakręć i ponownie dobrze wstrząśnij.
4.Słoik wstaw do lodówki co najmniej 4 godziny a najlepiej całą noc, aż konsystencja stanie się gęsta. Od czasu do czasu wymieszaj.
5.Przelej pudding do miseczek i podawaj.
Składniki
- 2,5 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki nektaru z agawy
- 0,5 szklanki nasion chia
- 0,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- owoce (np. pomarańcze, kiwi, brzoskwinie, jabłka)
- orzechy (np. laskowe, migdały, włoskie)