Wigilia

Ryba po grecku

Ryba po grecku

45minut
4osoby
łatwy
Ryba po grecku z warzywami to danie inspirowane śródziemnomorską kuchnią, łączące delikatność ryby z intensywnym smakiem startych warzyw. Polecamy!
Ryba smażona w cieście

Ryba smażona w cieście

45minut
4osoby
łatwy
Przepis na soczyste filety rybne, nasączone aromatem cytryny i przypraw, otulone są delikatnym cienkim ciastem, tworząc chrupiącą powłokę.

Makowiec

Makowiec

2godziny
10osób
średni
Makowiec to wyjątkowe danie o korzeniach w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej. To delikatne ciasto z nadzieniem zmielonego maku, mleka, cukru i miodu, wzbogacone o skórkę cytrynową, rodzynkami oraz orzechami. Szczególnie smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy.
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

2godziny
6osób
średni
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.
Gołąbki

Gołąbki

2.5godziny
6osób
średni
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

4godziny
8osób
łatwy
Ryba w galarecie to tradycyjne danie środkowoeuropejskie, które zyskuje popularność zwłaszcza podczas świąt. Filet białej ryby gotowany w aromatycznym bulionie, schładzany z klarowną galaretką, tworzy elegancką i delikatną kompozycję.
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

2.5godziny
8osób
łatwy
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Pierniczki z lukrem

Pierniczki z lukrem

45minut
8osób
średni
Przepis na wigilijne pierniczki, które wypełniają dom nutą cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Te pyszne wypieki stanowią nieodzowny element świątecznego stołu, przynosząc radość i słodki smak wspólnego świętowania
Grzaniec

Grzaniec

30minut
6osób
łatwy
Grzaniec świetnie nadaje się do podania podczas zimowych spotkań rodzinnych lub imprez, a aromatyczne przyprawy dodają mu wyjątkowego charakteru.
Sos grzybowy

Sos grzybowy

30minut
6osób
łatwy
Prosty przepis na tradycyjny, aromatyczny sos grzybowy, który świetnie pasuje do dań z ziemniaków, klusek oraz mięsa. Polecamy szczególnie na świąteczny wigilijny stół.

Wigilia - popularne przepisy

Pstrąg smażony na maśle
45minut
2osoby
Pstrąg smażony na maśle
Wypróbowany przepis na pstrąga smażonego na maśle klarowanym. Pstrąg ma wiele cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych, a ponadto jest niskokaloryczny. Wspaniałe danie, które uświetni każdy świąteczny obiad. Polecam i smacznego.
Śledzie na słodko w morelach
30minut
6osób
Śledzie na słodko w morelach
Pyszne śledzie na słodko z dodatkiem moreli, rodzynek i żurawiny. Wspaniała potrawa na świąteczny, wigilijny stół, ale również na co dzień. Zapraszam do przyrządzenia wyśmienitych śledzi na słodko. Smacznego!
Kapusta z grochem i grzybami
1.5godziny
4osoby
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!
Pierogi ruskie z mąki razowej
2godziny
6osób
Pierogi ruskie z mąki razowej
Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów. Jest to jedno z najbardziej znanych polskich potraw, znanych również zagranicą. Przepis pokazuje jak przygotować tradycyjne pierogi ruskie, ulepione z ciasta z mąki razowej. Smacznego!