Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!
1.Kapustę przemyć wodą na sitku i włożyć do garnka. Wodę po przemywaniu należy zachować na wypadek, gdyby kapusta po ugotowaniu okazała się za mało kwaśna.
2.Do kapusty wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i gotować ok. 1 godz.
3.Groch ugotować w oddzielnym garnku.
4.Na patelni rozgrzać olej.
5.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
6.Grzyby pokroić drobno i dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić solą i pieprzem i smażyć kilka minut.
7.Do ugotowanej kapusty dodać groch i usmażone grzyby z patelni.
8.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest konieczność, dodać kwaśnej wody pozostawionej po przemywaniu kapusty, aby nadać kwaśnego posmaku.
Danie podawać z pieczywem, najlepiej chlebem domowej roboty.
- 1/2 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 1/2 szkl. grochu łuskanego
- 1 mała cebula
- 5-6 szt. grzybów (mogą być pieczarki)
- sól
- pieprz
- olej