Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kapustę przemyć wodą na sitku i włożyć do garnka. Wodę po przemywaniu należy zachować na wypadek, gdyby kapusta po ugotowaniu okazała się za mało kwaśna.

2.Do kapusty wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i gotować ok. 1 godz.

3.Groch ugotować w oddzielnym garnku.

4.Na patelni rozgrzać olej.

5.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

6.Grzyby pokroić drobno i dorzucić do zeszklonej cebuli, doprawić solą i pieprzem i smażyć kilka minut.

7.Do ugotowanej kapusty dodać groch i usmażone grzyby z patelni.

8.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest konieczność, dodać kwaśnej wody pozostawionej po przemywaniu kapusty, aby nadać kwaśnego posmaku.


Dodatkowe wskazówki:

Danie podawać z pieczywem, najlepiej chlebem domowej roboty.

Składniki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
  • 1/2 szkl. grochu łuskanego
  • 1 mała cebula
  • 5-6 szt. grzybów (mogą być pieczarki)
  • sól
  • pieprz
  • olej
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare