Zupa fasolowa z kiełbasą chorizo i kapustą
Pyszna zupa fasolowa na bazie rosołu z kurczaka z kiełbasą i kapustą. Ta zupa to kompletny posiłek.
1.W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Wsyp posiekaną cebulę i smaż około 3 minut, mieszając, aż zmięknie. Dodaj kiełbasę i smaż przez kolejne 2 minuty.
2.Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu. Za pomocą widelca lekko zgnieć większość białej fasoli i dodaj do garnka. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj posiekaną kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
3.Dodaj ocet, dopraw solą i pieprzem i podawaj z świeżym pieczywem.
Zapraszam do eksperymentowania z różnymi rodzajami kiełbasy.
- dwie puszki białej fasoli (ok. 400g każda), odsączone
- 4 szklanki rosołu z kurczaka
- 340g kiełbasy chorizo, pokrojoną w kostkę
- 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
- ok 280g liści kapusty, dobrze umyte, usunięte twarde łodyżki i posiekane
- 1 łyżka stołowa octu sherry lub octu z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz