Zupa fasolowa z kiełbasą chorizo i kapustą

Zupa fasolowa z kiełbasą chorizo i kapustą

Pyszna zupa fasolowa na bazie rosołu z kurczaka z kiełbasą i kapustą. Ta zupa to kompletny posiłek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Wsyp posiekaną cebulę i smaż około 3 minut, mieszając, aż zmięknie. Dodaj kiełbasę i smaż przez kolejne 2 minuty.

2.Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu. Za pomocą widelca lekko zgnieć większość białej fasoli i dodaj do garnka. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj posiekaną kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.

3.Dodaj ocet, dopraw solą i pieprzem i podawaj z świeżym pieczywem.


Dodatkowe wskazówki:

Zapraszam do eksperymentowania z różnymi rodzajami kiełbasy.

Składniki
  • dwie puszki białej fasoli (ok. 400g każda), odsączone
  • 4 szklanki rosołu z kurczaka
  • 340g kiełbasy chorizo, pokrojoną w kostkę
  • 1 szklanka posiekanej żółtej cebuli
  • ok 280g liści kapusty, dobrze umyte, usunięte twarde łodyżki i posiekane
  • 1 łyżka stołowa octu sherry lub octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Powiązane przepisy zup

Kapusta z grochem i grzybami
1.5godziny
4osoby
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta kiszona z grochem i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Aromatyczny zapach i wspaniały smak. Smacznego!