10 najzdrowszych warzyw które warto codziennie jeść

18 Sierpień 2021
Warzywa to samo zdrowie, ale czy zastanawiałeś się które z nich najlepiej jest włączyć do swojej codziennej diety? Oto lista najzdrowszych warzyw oraz dlaczego warto je codziennie jeść.


Na wstępie warto zaznaczyć, że witaminy powinny być codziennie obecne w naszej diecie - zalecaną minimalną dzienną ilością spożywanych warzyw i owoców to ok 400 gram, z tym że powinny zdecydowanie przeważać właśnie warzywa. Oprócz doskonałego źródła wszelkich witamin i minerałów, warzywa posiadają nierzadko właściwości przeciw nowotworowe, pomagają w chorobach układu krążenia oraz układu pokarmowego, a także mają bardzo dobry wpływ na kluczowe organy takie jak wątroba, trzustka, jelita czy żołądek. Poniższa lista przedstawia 10 najzdrowszych warzyw wraz z ich prozdrowotnymi właściwościami.

 

1. Marchew

Zaczynamy od marchewki. Warzywo to jest doskonałym źródłem witamin i minerałów takich jak witamina C, B6, E i K, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Ponadto marchewka zawiera wysokie ilości karotenoidów i błonnika pokarmowego. Posiada właściwości przeciw nowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz ma dobry wpływ na naszą skórę i oczy.

 

2. Pomidor

Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw. W przeciwieństwie do większości innych warzyw, pomidor doskonale nadaje się do jedzenia w formie przetworzonej (np. przeciery, sosy, zupy) - wtedy lepiej wchłaniają się jego prozdrowotne składniki, takie jak likopen. Pomidory mają działanie przeciw nowotworowe - w szczególności raka prostaty, trzustki i żołądka. Warto dodać, że warzywo to dobrze wpływa na układ krążenia, obniżają poziom ciśnienia krwi oraz złego cholesterolu i trójglicerydów.

 

3. Brokuł

Brokuł zawiera wysokie ilości witaminy C i K. Ponadto zawiera luteinę oraz ma działanie przeciwnowotworowe.

 

4. Topinambur

Topinambur, czyli inaczej słonecznik bulwiasty, zawiera składniki o działaniu prebiotycznym, które są dobre dla żołądka i jelit. Może pomóc osobom zmagającym się z zaparciami. Oprócz tego, topinambur jest skuteczny przy obniżaniu złego cholesterolu oraz może obniżać poziom glukozy we krwi.

 

5. Dynia

Dynia jest warzywem niskokalorycznym i lekko strawnym, dlatego jest dobra dla niemowląt i małych dzieci (np. w postaci zupek, papek i soczków). Zawiera dużo potasu, obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko udarów mózgu oraz wzmacnia kości. Ponadto dynia zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

 

6. Jarmuż

Jarmuż, podobnie jak brokuł, zawiera wysokie ilości witaminy C, K oraz luteiny. Oprócz tego zawiera beta karoten oraz spore ilości wapnia.

 

7. Burak

Doskonałe źródło potasu, błonnika oraz kwasu foliowego. Jedzenie buraków wpływa korzystnie na wysokość ciśnienia tętniczego krwi. Sok z buraka zwiększa wydolność krążeniowo oddechową.

 

8. Rośliny strączkowe

Warzywa takie jak groch, fasola, bób, soczewica czy ciecierzyca, zawierają duże ilości białka i błonnika, a regularne ich spożywanie ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób krążeniowo naczyniowych oraz redukcje poziomu glukozy we krwi. Jedzenie tych roślin zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty i jelita grubego. Ponadto mają korzystny wpływ na wątrobę i wspomagają odchudzanie.

 

9. Czosnek

Czosnek posiada silne właściwości przeciw bakteryjne i przeciw wirusowe, dlatego poprawia odporność i polecany jest jako naturalny antybiotyk w przypadku różnych chorób i przeziębień. Ponadto czosnek poprawia prawidłowy poziom ciśnienia krwi, posiada właściwości przeciwzakrzepowe oraz może powodować obniżenie poziomu cukru we krwi i może łagodzić insulino oporność. Posiada działanie przeciwnowotworowe, poprawia pracę wątroby (powoduje zmniejszenie odkładania metali ciężkich) i może pomagać osobom zmagającym się z stłuszczeniem wątroby. Czosnek najlepiej jeść w formie surowej po wcześniejszych zgnieceniu lub posiekaniu.

 

10. Karczoch

Karczoch nie jest w Polsce zbytnio popularny, a szkoda bo jest to niezwykle zdrowe warzywo. Poprawia poziom cholesterolu we krwi. Doskonale nadaje się dla osób, które zmagają się z chorobami układu krążenia, obniża ciśnienie krwi. Ponadto karczoch może pomóc osobom z chorobami wątroby oraz zmagającym się z zbyt dużym poziomem cukru. Może łagodzić nudności i wzdęcia oraz poprawiać trawienie.

 

Oczywiście, pomimo że wspomniane warzywa są uważane za najzdrowsze, nie powinniśmy się ograniczać tylko do nich. Najlepiej jakby nasza dieta była jak najbardziej różnorodna. Warzywa takie jak kapusta, papryka, kalafior, sałata czy ogórek również mają masę prozdrowotnych właściwości. Bardzo dobre, zwłaszcza na działanie układu pokarmowego i jelita są wszelkiego rodzaju kiszonki (oczywiście najlepiej domowej roboty).


Na zakończenie warto dodać, że warzywa powinniśmy jeść regularnie, a sposobów na ich przyrządzanie jest mnóstwo i jedynym ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Mogą to być różnego rodzaju sałatki, surówki, przetwory, jako dodatek do obiadów i kanapek, gotowane na parze, smażone czy pieczone, przyrządzane w formie zupy, kremów, placków i ciast.