Omlet z warzywami i serem cheddar

Omlet z warzywami i serem cheddar

Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wbić jajka do miseczki, posolić popieprzyć i wymieszać za pomocą trzepaczki do jajek.

2.Warzywa pokroić na plasterki. Ser cheddar pokruszyć na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

3.Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i rozpuścić masło.

4.Wrzucić warzywa na rozgrzaną patelnię i podsmażyć przez około 7-10 minut.

5.Warzywa równomiernie ułożyć na patelni, a następnie wlać na nie roztrzepane jajka. Rozprowadzić równo na patelni.

6.Na wierzch jajek położyć placek tortilli i przykryć patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez ok 6 minut.

7.Gdy jajka się zetną i utworzą placek, za pomocą szerokiej łopatki, ostrożnie przewrócić na drugą stroną, tak aby tortilla była na dole.

8.Omlet posypać równomiernie serem cheddar. Posypać odrobiną bazylii i słodkiej papryki w proszku i przykryć.

9.Smażyć jeszcze przez ok 6-7 minut, aż ser się roztopi na powierzchni.,

10.Przełożyć omlet na deskę do krojenia i za pomocą okrągłego noża do pizzy, pokroić na trójkąty i podawać do zjedzenia.


Składniki
  • 4 jajka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej lub żółtej
  • 1/3 średniej, czerwonej cebuli
  • 5 pomidorów suszonych
  • 1 placek tortilli (pszenna lub pełnoziarnista)
  • 100g sera cheddar w kawałku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Powiązane przepisy dań z jajek

Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
15minut
2osoby
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.
Frittata ziemniaczana
1godzina
4osoby
Frittata ziemniaczana
Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.