Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 220°C.
2.Na blasze ułóż kromki chleba i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz, aż się lekko zrumienią, 7 do 8 minut. Gdy grzanki są jeszcze ciepłe, lekko potrzyj wierzch każdego plasterka przekrojoną stroną czosnku.
3.W średniej misce wymieszaj jajka, szczypiorek, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
4.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż przez 1 minutę, aż spód zacznie się ścinać. Kontynuuj smażenie, mieszając co jakiś czas szpatułką.
5.Pod koniec smażenia, dodaj serek mascarpone i smaż, delikatnie mieszając, aż jajka będą gotowe i bardzo kremowe. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż na talerzyki i podawaj z grzankami.
- 8 kromek chleba na zakwasie
- 1 łyżka oliwy z oliwek, do posmarowania grzanek
- 1 duży ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
- 8 dużych jaj
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka niesolonego masła
- 3/4 szklanki mascarpone
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól